Jeugd heeft de toekomst

Zaterdag 16 november. Anders dan zaterdag 9 november puilde de grote ruimte van 't Anker uit: de O&U-jeugd heeft de toekomst en laat dat op een andere manier horen en vooral zien dan het grote O&U; op 9 november moest gespeeld worden voor een halfgevulde zaal.

Totaal anders dan je bij harmonieën gewend bent: geen voorzitter die opent en sluit, maar een leuk vlot koppel dat humorvol teksten de zaal in slingert, geen stijve dirigent in rock, maar een vlotte dame met opgestoken haardos vóór de pauze en mooi loshangend na de pauze. De leden-muzikanten tonen overeenkomsten in verschijningsvorm en gedrag.

De zingende dames en heren hebben vele harten gestolen: wat een spontaniteit en beweeglijkheid; dat maakte de avond tot een totaal andere beleving dan je gewend bent, naast de productie van ongelooflijk veel decibellen. Dat laatste was wel erg wennen: ik vraag me af of de muziek wel mooi is om naar te luisteren, zonder het spektakel van een sterk-bewegende zanger en prachtig-ogende dames die wondermooi zongen. Het geheel was een sterke performance, boeiend om mee te mogen beleven; dat vergeleken met een onbeweeglijk groot orkest. Zelfs toen ik afgelopen zomer O&U hoorde spelen in de muziektuin, vroeg ik me bij bepaalde muziekwerken af: is dit mooi, is dit fijn om naar te luisteren, of is het boeiend om te horen, knap ook om het zo te kunnen spelen? Het hoeft uiteraard niet van begin tot eind romantisch te zijn, maar om met 60 muzikanten jazzy klanken te produceren… Dat kun je beter over laten aan jazzgroepen-pur-sang. Naar jazzy-sfeer dingt ook O&U-jeugd: dat is wellicht z.g. van deze tijd en ligt meer in de lijn van de beleving van jeugdigen, maar om muzikaal een boeiend verhaal te vertellen met veel dynamiek en sterke voordracht is toch anders en vraagt meer dan technische vaardigheden.

Maar het sterke theatrale karakter van wat ik zaterdag zag (en hoorde) is aantrekkelijk: het zal op d'n duur meer mensen aan zich binden dan de 'brave' harmonie-sound.

Piet van Wetten, lid ODE (OverdagEnsemble Laarbeek)