Het hoofddoekje

'Als ik er klaar voor ben dan ga ik ook een hoofddoekje dragen, zeker weten'. Die woorden kwamen uit de mond van een vlotte, bijna vijftienjarig tiener. Een pittig ding. Het verbaasde me. Ik kon me namelijk met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat je vrijwillig je haren onder zo'n hoofddoek wil verstoppen. Daarnaast kon ik me ook weer niet voorstellen dat ze hiertoe gedwongen wordt door haar ouders. Zeker niet door de moeder. Met haar vooruitstrevende manier van denken, is zij voor mij een voorbeeld van geslaagde integratie geworden.

Doordat het zo overtuigd klonk, wilde ik daar meer van weten. Ik vertelde daarom dat zo'n hoofddoek voor mij iets onderdanigs heeft. Tegenstrijdig aan de vrijheid van de Nederlandse vrouw. 'Het is lastig uitleggen' zei ze. 'Maar weet je, ik ben heel blij dat ik als meisje hier in Nederland deze kleren kan dragen' en ze maakte een handbeweging richting haar spijkerbroek en zwarte jasje. "Maar ik was negen jaar toen ik hier kwam. Dus mijn cultuur heb ik wel meegenomen. Ik ben opgegroeid met de gedachte dat een meisje kwetsbaarder is dan een jongen. In Syriƫ groeiden we daarom heel beschermd op. Geen enkel meisje of vrouw gaat daar alleen over straat. Gelukkig kan dat hier wel. Daar ben ik echt heel blij om. Maar door straks dat hoofddoekje te gaan dragen, voel ik me toch beter beschermd. Dan val ik minder op. In Nederland leren we dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan de man maar dat wil niet zeggen dat we gelijk zijn. Mannen zijn veel sterker, kunnen zichzelf veel beter beschermen. Vrouwen zijn kwetsbaarder en hebben meer uiterlijke kenmerken die aantrekkelijk zijn. Met dat hoofddoekje bescherm ik mezelf. Het is ook een teken van respect naar mijn toekomstige man.

Syrische vaders zijn ook extreem zuinig op hun dochter. Als hij die 'weggeeft' dan is dat alsof hij een diamant afstaat. Hij wil zeker zijn dat ze ook door haar toekomstige man goed beschermd wordt. Maar dwingen een hoofddoek te dragen, nee.

Doordat Syrische vrouwen ook wat meer westers zijn gaan denken en de Koran moderner zijn gaan uitleggen, geeft dat tegenwoordig wel ooit problemen. Ze willen wat meer de vrijheid om zelf te bepalen hoe ze leven willen. Ook ik. Maar het moment dat ik de behoefte ga voelen een hoofddoekje te dragen, komt er absoluut'.

Wat kon ik hier nog tegenin brengen? Inderdaad, niets.