Vlnr: Adjudant Rob Franken, Prins Luuk XLVIII (Antwan van Horik) en Woordvoerder Frank van den Eijnden
Vlnr: Adjudant Rob Franken, Prins Luuk XLVIII (Antwan van Horik) en Woordvoerder Frank van den Eijnden Foto: Joost Duppen

Prins Luuk XLVIII: 'Skôn en skâând gôn hâând in hâând'

Tekst: Marieke Bloemberg
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - Het is eindelijk zover. Na weken van speculatie wie toch Prins Luuk XLVIII zou zijn, is het hoge woord eruit. Antwan van Horik is de nieuwe Prins carnaval van Ganzendonck en hij wordt bijgestaan door Adjudant 'Nome' Rob Franken en woordvoerder 'Het Gezicht' Frank van den Eijnden. MooiLaarbeek interviewde de nieuwe Prins afgelopen zondag.

Fris en fruitig zitten de mannen te wachten bij Café/Zaal van de Burgt. Nog even snel op de foto voor de fotograaf, terwijl ze onderweg gefeliciteerd worden door verschillende dorpsgenoten. Antwan heeft er duidelijk zin in en DeMooiLaarbeekKrant is blij dat hij een gaatje heeft gevonden in zijn drukke schema. Een Prins carnaval die niet in Beek en Donk woont, voor sommige even slikken wellicht, maar het belangrijkste is dat het iemand is waar carnaval bij in het bloed zit. En dat is Antwan op zijn grote lijf geschreven, zullen ze maar zeggen.

Adjudant en Woordvoerder
De Prins, zijn Adjudant en zijn Woordvoerder zijn een ludiek trio. Overduidelijk al jarenlang vrienden en kennen elkaar door en door. Soms moeten ze even de zaak opbutsen. "Het probleem van deze Skôn en Skâând is dat ze ook af en toe een keer tegen het randje en soms net over het randje gaan. Daarom hebben ze gevraagd of ik erbij wil staan om af en toe mijn excuses aan te bieden", aldus Woordvoerder Frank. De outfits van de heren is een ode aan de lengte van de Prins. Broeken die net wat te kort zijn, kistjes, grappige sokken en een strik die net wat te gróót is.

Het schip
Antwan woont natuurlijk in Beek bij Nijmegen in de buurt, hij is dus nog steeds een echte beekse. Maar waar komt het Teugelders schip dan te staan? "Ik heb mijn ouders gisteren verteld dat ik Prins zou worden en heb officieel gevraagd of het schip in de voortgang totdat het carnaval is, bij mijn ouders in de tuin mag staan", vertelt Prins Luuk. Tijdens de carnaval zelf hebben ze een ander ludieke verblijfplaats geregeld. "Ik wil graag op vrijdag met een boot komen aanvaren en dan gaan mijn Adjudant en ik gedurende de carnavalsdagen op die boot wonen, een Luukse Jacht." Als het goed is zal deze bij de Beekse Brug liggen.

De plannen van Luuk XLVIII
Grootse plannen heeft Prins Luuk XLVIII. Zo wordt er het 48-uur journaal gepresenteerd. "Waarom 48 zul je misschien denken, want normaal is het journaal om 8 uur? Omdat het Prins Luuk 48 is natuurlijk", zegt Adjudant Rob. Het wordt een 'behind the scene' show waarbij een kijkje wordt genomen in de leven van de Prins die vele Ganzendonckers niet kennen. Een uniek concept! "Wat ook nog hoog op mijn lijstje staat is een eigen hofkapel", vertelt Prins Luuk. In 2009 stopte de hofkapel en de wens is om een competitie á la X Factor te organiseren voor een nieuwe hofkapel. "We zoeken mensen die het leuk vinden om met de Prins op te trekken en een beetje muziek kunnen maken", vertelt Woordvoerder Frank. Ook wil Prins Luuk met alle scholen van Beek en Donk op vrijdag weer kindercarnaval gaan vieren.

De opbrengst van de crowdfunding, in totaal 1667 euro, wordt natuurlijk gebruikt om te eten na de optocht op zondag en de Tuimelama. Maar bijvoorbeeld ook voor het Royal Deluxe Bal dat op zaterdagavond wordt gegeven. Het concept kan je vergelijken met Loco Royale op Paaspop, een theatrale invulling van de zaterdagavond. Een mix van gezelligheid en ongecompliceerde flauwekul. Alle ingrediënten voor een topavond! Binnenkort wordt daar meer duidelijk over.

"Beweging Op D'n Tocht én Prins Luuk 48 bedankt alle mensen die gedoneerd hebben. We gaan er samen een geweldige carnaval van maken, Alaaf!"

Antwan van Horik verschijnt op het podium als Prins Luuk XLVIII
Afbeelding