Frans Biemans
Frans Biemans Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Geen woorden maar daden!

Voor alles is een eerste keer. Zo was het voor mij - Frans Biemans, wonende in Mariahout, gemeente Laarbeek - ook de eerste keer dat ik een begroting van het Waterschap Aa en Maas - mede - mocht beoordelen. Als kersvers lid van het Algemeen Bestuur van Waterschap Aa en Maas was ik benieuwd naar de begroting 2020 en alles wat daar mee te maken had. Ook natuurlijk en vanzelfsprekend de beraadslagingen hierover en de uiteindelijke - wel/niet/gewijzigde - vaststelling van de (concept)begroting 2020.

Na voorafgaande, voorbereidende, behandelingen in (advies)commissies, kwam het tot de finale behandeling in de vergadering van het Algemeen Bestuur (AB) op 15 november jl. In deze vergadering diende ik een wijzigingsvoorstel in, een zogenaamd amendement. Mijn amendement was een voorstel om een - kleine - lastenverlichting te bereiken voor alle huishoudens in het stroomgebied van Waterschap Aa en Maas. Een lastenverlichting dus óók voor alle Laarbeekse huishoudens. Begrotingstechnisch uitgedrukt als: de "ingezetenen"-belasting. Ouderen Appèl - Hart voor Water, heeft dit in haar Partij- en Verkiezingsprogramma van 2019 (- 2023) ook geschreven en ik wilde de daad bij het woord voegen. Víjf! (5) stuks methodes - waarvan vier! (4) zonder bezuinigingen! - heb ik - via mijn amendement - aangedragen om het ingezetenen-tarief, in 2020, met € 0,80 minder snel te laten stijgen (en derhalve ook alle jaren erna).

Overigens alle politieke partijen schreven bij de verkiezingen, dit voorjaar, de lasten voor haar inwoners/burgers/huishoudens/"ingezetenen" zo laag mogelijk te houden. Mijn amendement werd - na hoofdelijke stemming - verworpen (dus niet aangenomen) met de stemverhouding 24 tégen en 2 vóór (4 van de 30 leden van het AB waren afwezig). Volstrekt onbegrijpelijk deze uitslag, gezien alle Partij- en Verkiezingsprogramma's van 2019 (- 2023), waarin zo min mogelijk lastenverzwaring(en) voor huishoudens wordt beloofd, door al deze politieke partijen.

Nog ter toelichting: mijn amendement kreeg géén steun van de coalitiepartijen: Water Natuurlijk (7 zetels), Geborgden, een samenwerking van drie belangengroepen; boeren, bedrijven, bos- en natuureigenaren; (7 zetels) en het CDA (5 zetels). Dat deze coalitiepartijen tégen stemden is dus regelrecht kiezersbedrog! Maar, … gezien coalitie- en partijafspraken - enigszins - begrijpelijk. … Vervolgens kom ik bij de oppositiepartijen.

Nog kwalijker waren de tégenstemmen van de - in dit geval - oppositiepartij VVD (4 zetels), maar ja; dat is dan ook de partij van: "de rijken, rijker en de armen, maar armer!" Dus vandaar… En dan, de werkelijk onbegrijpelijke en zéér kwalijke tégenstemmen van de PvdA (3 zetels), onze Sociaal-democraten! Werkelijk niet te geloven...! Óók de werkelijk onbegrijpelijke en zeer kwalijke tégenstemmen van 50 PLUS (2 zetels), ook werkelijk niet te geloven! Echt, kiezersbedrog ten top!

Gelukkig was de Algemene Waterschapspartij (1 zetel), het wél ééns met mijn amendement! Ik voel me hierbij dan ook verplicht om mevrouw Anita Slaats - Damen van de Algemene Waterschapspartij te complimenteren! Hierbij dus: bravo! mevrouw Anita Slaats - Damen van de Algemene Waterschapspartij! Een bijzondere toevalligheid is hierbij, dat mevrouw Anita Slaats - Damen óók - net als ik - in de gemeente Laarbeek woont, namelijk in de kern Lieshout.

Ik meen er goed aan te doen, in dit geval, u, - u kiezer! - nu, op deze manier te informeren.

Tot slot. En... en zodoende dacht ik - na behandeling van de (concept)begroting 2020 van het Waterschap Aa en Maas - aan een gedeelte uit het clublied van Feyenoord: Geen woorden maar daden!

Met vriendelijke groet,
Frans Biemans, Fractievoorzitter Ouderen Appèl - Hart voor Water.

Afbeelding