En dan gebeurt er een dodelijk ongeval…

De sirenes loeien. Onze websitestatistieken vliegen meteen omhoog. Wat is er gebeurd? Veel nieuwsgierige inwoners gaan naar onze website om te kijken wat er loos is. 'Jullie zijn altijd zo snel', horen we vaak. Waarop de vraag volgt: 'Hoe doen jullie dat?'

Wij werken samen met een 112-reporter. Deze persoon heeft een pieper waarop 112-meldingen binnenkomen. Op het moment dat de pieper gaat snelt hij meteen naar het ongeluk, de brand of hetgeen wat er aan de hand is, toe. Hij beslist of het interessant is om hierover te publiceren of niet. Zo doen we bijvoorbeeld niets met gezondheidsmeldingen. Via een speciale groepsapp krijgen we foto's en informatie toegestuurd. Hier gaan we zorgvuldig mee om. Vaak wordt eerst de persvoorlichter gebeld om zaken te verifiëren voordat het op het wereldwijde web gaat. Ook bekijken we altijd de ernst van de situatie en proberen we per keer de beste keuze te maken over hoe we bij een gebeurtenis moeten communiceren.

Zo ook dinsdagochtend. De meeste mensen waren net onderweg naar het werk of waarschijnlijk nog in bed of op aan het staan. Er gebeurde een vreselijk ongeluk op de N279. Al snel bleek dat er een dodelijk slachtoffer te betreuren was. Dit zijn voor ons de lastigste situaties: publiceren we meteen of wachten we even? Met of zonder foto? Dat we snel kunnen en moeten publiceren heeft met de huidige maatschappij te maken. Foto's gaan meteen via social media en apps rond. Ook andere nieuwssites publiceren meteen en altijd foto's. Wij hebben de verplichting – vinden wij – om zo snel mogelijk het juiste nieuws te publiceren, zodat er geen broodje aap-verhalen de wereld in geslingerd worden. We kijken zorgvuldig naar de foto's. Waar we vaak wel tot 20 foto's toegestuurd krijgen, publiceren we er vaak maar 1 of hooguit een paar. Zo subtiel mogelijk, zonder kenteken, zonder slachtoffers of andere kwetsbare zaken.

En dan gaat het ook weleens bij ons fout. Al snel kregen we reactie dat op 1 foto het dodelijke slachtoffer – dat onder een wit laken lag – te zien was. Dit was ons niet opgevallen. Meteen hebben we de foto verwijderd. In dit soort situaties doe je het nooit goed. Iedereen wil geïnformeerd zijn en foto's zien van het ongeluk, maar je wil geen nabestaanden en/of slachtoffers kwetsen. Een spanningsboog waarin wij ons zo zorgvuldig proberen te bewegen, met als doel: niemand kwetsen, duidelijkheid verschaffen en feitelijke informatie accuraat en snel brengen.