Zizi El Abtah
Zizi El Abtah Foto: (C) Zizi El Abtah

Een pionier die bruggen slaat tussen migranten en werk

Lieshoutse Zizi El Abtah matchmaker in migratie

Lieshout - Met de Amerikaanse schoolbus van De Stip als uitvalsbasis traint en begeleidt Zizi El Abtah uit Lieshout dagelijks mensen die werkloos zijn en daardoor de aansluiting met de maatschappij zijn verloren. Zizi: "De kandidaten krijgen uitstraling en glans in hun ogen als zij weer kunnen participeren op de arbeidsmarkt. Dat drijft mij om steeds meer creatieve ideeën en projecten op te pakken." VPRO Tegenlicht zoekt matchmakers in migratie. Welke pioniers slaan bruggen tussen migranten en werk? Zizi El Abtah is één van de genomineerden.

Welke ondernemende pioniers in Nederland gebruiken de kracht, de kennis én de motivatie van migranten voor de arbeidsmarkt van de toekomst? De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Een kwart van de Nederlandse bedrijven heeft een tekort aan personeel. Er zijn veel meer mensen nodig in het onderwijs, de bouw, de ICT, en de zorg. Tegelijkertijd zijn ingeburgerde statushouders massaal op zoek naar werk. Wie brengt ze samen? VPRO Tegenlicht zoekt mensen die nieuwe bruggen slaan. Die blokkades en eindeloos gepolder uit de weg gaan. Pioniers die nieuwe kansen creëren, voor zowel bedrijven als migranten. Zizi El Abtah is één van de pioniers.

Zizi vertelt: "Voor mijn start bij De Stip heb ik een mooie carrière binnen de bancaire sector achter de rug. Dankzij ruim 10 jaar aan leidinggevende ervaring weet ik welke eisen werkgevers aan werknemers stellen. Daarnaast heb ik me op masterniveau ontwikkeld tot een professionele begeleider/coach. Mijn doel is om mensen te helpen om het heft weer in eigen hand te nemen en hun ambities waar te maken. Mijn kracht ligt in het verbinden, samenwerken en rechtstreekse contacten tot stand te brengen. Dat zijn ook de sterke punten van De Stip. De resultaten bij De Stip bereik je niet alleen. Het team van mensen om mij heen zorgt voor vertrouwen, succes en steeds weer nieuwe uitdagingen en kansen."

Zizi El Abtah
"Nederland heeft een vangnet in de vorm van uitkeringen maar ons stelsel zorgt er aan de andere kant voor dat met name statushouders veel te lang aan de kant zijn blijven staan. De Stip draagt er aan bij het grote logge apparaat van de overheid te doorbreken en op een praktische manier statushouders en werkgevers aan elkaar te koppelen. Contact van mens tot mens, dat is wat werkt! De Stip spreekt de taal van de gemeenten en begrijpt ondernemers. Tussen deze 2 uitersten van werelden weet De Stip statushouders een nieuwe toekomst te bieden. Sinds 2015 heeft De Stip ervaring in het begeleiden van statushouders, in het afgelopen jaar hebben ruim 60 statushouders het intensieve traject van De Stip gevolgd of zijn nog bezig. In een groepsgewijze aanpak worden talenten ontdekt en wordt ervaren hoe de arbeidsmarkt in Nederland werkt. De statushouders zijn gedurende een periode van 12 weken met elkaar aan de slag en krijgen trainingen, individuele coaching en er worden sportieve activiteiten ondernomen. De Stip is tevens partner van de Stichting Lezen & Schrijven en integreert taaloefeningen in haar trainingen. Zo krijgt iedereen de kans om zijn of haar talent te laten zien. Vanuit die talenten maken we de koppeling naar werkgevers en hiermee komt binnen 3 maanden al 50% aan werk/opleiding. In ons nazorg traject hebben we oog voor de mensen die nog wat langer tijd nodig hebben. De Stip heeft dit jaar tevens een bijzonder empowerment traject speciaal voor vrouwen verzorgd. Vrouwen leerden hier werken aan hun persoonlijke ontwikkeling zonder afbreuk te doen aan de eigen cultureel bepaalde waarden. We benutten de kracht van het verschil! Er is ontzettend veel eenzaamheid onder statushouders, veel mensen moeten hier zonder familie een nieuw leven opbouwen. De trajecten van De Stip leiden ertoe dat mensen nieuwe vrienden maken en hun netwerk vergroten. We zien ze letterlijk groeien en bloeien gedurende het traject. De Stip heeft in de afgelopen jaren een mooi werkgeversnetwerk opgebouwd en kent vele ambassadeurs (lees mensen die nu gelukkig zijn in hun baan en een toekomst voor zichzelf opbouwen). Deze mensen zijn op hun beurt weer inspirator voor anderen en dat maakt dat er een vliegwiel op gang komt. De passie, de werkwijze en de samenwerking met andere partijen maakt De Stip onderscheidend van anderen."

Met Stip naar Werk: 'Geen Uitkering Winst voor Iedereen'
"Met de Amerikaanse Schoolbus van De Stip reizen statushouders van het land van werkloosheid naar het land van werk. De Stip zorgt voor een persoonlijke aanpak op maat en zoekt vanuit het talent van mensen naar passend werk en werkgevers. De Stip doet niet aan het schuiven van CV's maar zorgt voor persoonlijk contact. Wij laten ons niet tegenhouden door bureaucratie en ingewikkelde regels, we zoeken naar de beste oplossing per situatie. Elk mens is anders, beschikt over unieke talenten en verdient een kans! We werken landelijk en gemeenten zijn onze opdrachtgevers."