Ouderenwerk in Laarbeek

Vol trots zelfs lovend was en ben ik over het Ouderenwerk in Laarbeek. Dankzij heel veel vrijwilligers maar ook dankzij vroegere professionals als Nelleke Beaard, Trudy Thijssen, Don van Sambeek maar zeker ook Marie-Louise Wijnen en vele oude bestuurders van Welzijn Ouderen staat er in Laarbeek een erg goed netwerk waar ouderen gebruik van kunnen maken.

Als we ons realiseren dat Laarbeek grijzer en grijzer wordt en dat na 2020 de helft van de Laarbekenaren 50 jaar en ouder is dan is het goed dat dit netwerk bestaat en in stand blijft. Het is te gemakkelijk om te denken dat projecten als de eetpunten, de maaltijdbezorging aan huis, de sociale alarmering, activerend huisbezoek, de vrijwillige hulpdienst, zorg voor elkaar, oudereneducatie, dementievriendelijk Laarbeek, de ondersteuning van mantelzorgers, de ondersteuning van vrijwilligers, de hulp bij de administratie zomaar door zullen gaan als er geen gedegen visie, geen goed beleid en geen goede organisatie achter zit.

Al deze projecten en activiteiten voor ouderen zitten bij Welzijnsorganisatie ViERBINDEN maar deze organisatie houdt op te bestaan omdat de gemeente de subsidiekraan naar de stichting heeft dichtgedraaid. Een politiek besluit …. maar is dat ook een goed besluit?

De LEV groep, een grote stevige (van origine uit het Maatschappelijk werk ontstane) organisatie gaat het welzijnsdeel van ViERBINDEN overnemen. Zij hebben dit ook in ons om liggende gemeenten gedaan met wisselend succes. De medewerkers van ViERBINDEN die ik spreek hebben een goed gevoel bij de overname maar ik ben wat sceptisch. Het is goed dat alle bekende professionele gezichten mee over gaan en ook de ruim 200 vrijwilligers die voor ViERBINDEN binnen het ouderenwerk werkzaam zijn. Ik hoop dat het goede blijft en dat er zelfs nieuw beleid voor de steeds grotere groep van ouderen ontwikkeld wordt maar daarover heb ik mijn twijfels.

Bij deze roep ik dan ook de Dorpsraden van Laarbeek en zeker ook de Seniorenraad als belangenbehartigers van de ouderen in de dorpen op om er erg dicht op te zitten en niet met zich te laten sollen. De gemeente adviseer ik om niet op de verkeerde dingen te bezuinigen anders zou je juist een omgekeerd effect kunnen krijgen waardoor alles alleen nog maar duurder wordt…