Thea en Wim van de Kolk
Thea en Wim van de Kolk Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Thea en Wim van de Kolk

Tekst: Dieuwke Kommerij
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Voor deze allerlaatste KletskopPEN gaan we op bezoek bij Thea (80) en Wim van de Kolk-Terpstra (81) in Beek en Donk. De krasse tachtigers zijn actief en zeker ook met het verzamelen van doppen voor het goede doel. Thea is daar druk mee, maar kan dit alleen doen met hulp van haar man. Daarom gaan ze samen op de foto.

Ik hoorde dat u doppen inzamelt. Hoe is dat ontstaan en om welk doel gaat het?
"Bij de jeu-de-boules hoorde ik voor het eerst dat sommige leden doppen inzamelden om de opleiding van hulphonden te betalen. Ik vond dat zo geweldig dat je, met iets wat eigenlijk afval is, andere mensen kunt helpen die afhankelijk zijn van een hulphond. Wim plaatste daarom al eerder berichten in DeMooiLaarbeekKrant om mensen te vragen hieraan mee te doen!"

En wat is er, behalve dat stukje in de krant, nog meer gebeurd?
"Ik heb ervoor gezorgd dat in alle Laarbeekse dorpen verzamelpunten kwamen, zodat iedereen dicht bij huis de doppen weg kan brengen. Ja, en ik blijf mensen in de winkel altijd vragen of mensen doppen willen bewaren voor het goede doel. Of haal doppen op bij Laarbeekse restaurants. Weet je dat er 400 melkdoppen in één kilo zitten en dat dit 0,27 cent oplevert? Je moet dus massa's doppen hebben, want een hulphond kost tussen de vijftien- en vijfendertigduizend euro."

U vertelt dat de doppen eerst naar België gingen, naar de opleiding van blindengeleidehonden. Dat is veranderd?
"Ja, ik vond dat wat wij hier inzamelden naar mensen in Nederland moest gaan die een hulphond nodig hebben. En niet alleen naar blinden, maar ook naar mensen die andere beperkingen hebben. Via mevrouw de Louw uit Mariahout kwam ik aan de naam van de Stichting 'Bultersmekke Assistancedogs'. Zij leiden honden op voor volwassenen en kinderen met fysieke beperkingen, autisme, Post Traumatische Stress Stoornis enzovoort. Nu weet ik dat een hulphond ook helpt bij mensen met bijvoorbeeld epilepsie. Die hond waarschuwt wanneer er een aanval aan zit te komen. Die voelt dat. Dat is toch geweldig? Ja, als ik hoor of lees hoe een hond iemand helpt, dan ben ik blij en weet ik: daar werk ik voor!"

Wat een geweldig leuk initiatief. Wat kan er verzameld worden?
"Heel veel. Denk aan plastic/kunststof doppen van melk- en vlapakken, deksels van Griekse en Turkse yoghurt, doppen van frisdrankverpakkingen, deksels van pindakaaspotten, jampotten, oploskoffie. Maar ook metalen doppen van bierflesjes, koffiemelkflesjes. Al die doppen brengen we maandelijks naar het verzamelpunt in Wijchen. Met veel moeite kunnen we twintig zakken kwijt in de auto. Het is trouwens wel fijn dat de metalen en plastic doppen apart verpakt ingeleverd worden. Dat scheelt veel werk voor de vrijwilligers. Het eerste inzamelpunt in Lieshout was overigens van dhr. Ketelaars. Hij heeft dit jarenlang gedaan, totdat ze niet meer ingeleverd konden worden in De Mortel."

Waardeloze doppen zijn dus waardevol gebleken.

Helpt u ook mee?
Verzamelpunten: In Aarle-Rixtel: Lieshoutseweg 2, in Beek en Donk: de Wieken 44 en Koppelstraat 77, in Lieshout: Prinsenhof 13 en in Mariahout: Tuindersweg 43. Zie ook: www.bultersmekke.nl