Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Vrijwilligerscomplimenten 2019;

Inzet voor Laarbeek lijkt gewoonste zaak van de wereld

Tekst: Marie-Christine van Lieshout
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Mariahout – Voor de vijftiende keer werden de Laarbeekse Vrijwilligerscomplimenten uitgereikt. In het Mariahoutse Buurthuis werden woensdag 27 november zes individuen en vier vrijwilligersgroepen in het zonnetje gezet. Nieuw hierbij was de keuze om de complimenten uit te reiken in twee categorieën; vrijwilligers tot dertig jaar en vanaf deze leeftijd.

Niet op de voorgrond willen
Wim van der Burgt en Martien van de Vossenberg trokken met humor en camera heel Laarbeek door om filmpjes te maken over tien genomineerden. Vooraf hadden inwoners van Laarbeek vrijwilligers opgegeven die veel voor de gemeenschap doen. Een jury had de moeilijke taak uit alle genomineerden tien gelukkigen te kiezen, vaak niet de mensen die in de schijnwerpers staan. Dat was te merken, want veel kandidaten kwamen schuchter het podium op. Toch vormen mensen die zich vrijwillig voor de gemeenschap inzetten het cement van onze samenleving. De burgemeester onderstreept in zijn welkomstboodschap dat we de saamhorigheid zoals vrijwilligers uitstralen als gemeenschap nodig hebben.

Jeugd heeft de toekomst
Dit jaar is er extra ingezet op jongeren. In het eerste gedeelte van de avond werden deze vrijwilligers naar voren geroepen. Naast studie of drukke baan zetten veel jongeren zich in voor de gemeenschap. Naast de jeugdvrijwilligers van Openluchttheater Mariahout kwamen Chiel de Jong en Edwin Peters op het podium. Van klussen in het Openluchttheater, Chiel die wekelijks patiënten naar de kapel in het Elkerliek ziekenhuis brengt tot Edwin die zich jarenlang inzet voor de judovereniging Avanti en een jaarlijks terugkerend evenement als kindervakantieweek. Zij vertegenwoordigen jongeren die hart voor hun gemeenschap hebben.

Ervaren krachten die niet stil zitten
De Boemerang zou niet kunnen zonder Wendy Aikema-Struik en het Sint Servaas Gilde niet zonder Frans Manders en Mari Berkvens. Totaal overrompeld waren Piet en Tinie van Doren-van Ansem die ondanks hun hoge leeftijd in Aarle-Rixtel zoveel voor buurt en gemeenschap betekenen. DREAM-team-fietsenmakers van Stichting Leergeld vinden het heel normaal dat ze zich inzetten voor mensen die ze blij kunnen maken met een fiets. Jan Coolen, Patrick van de Ven, Bart van de Kerkhof van Stichting Sinterklaas Aarle-Rixtel verdienen nu zelf een presentje. Dorpsondersteuningsteam (DOT) van Zorg om het dorp Mariahout staat vooral klaar voor de vragen die vanuit het dorp komen. Ervaring en samen iets voor een ander doen speelt bij de dertigplussers een belangrijke rol.

Samen genieten
Verspreid over de avond geven Eliza Galajeva (Hiphop), Chloë Smeyers (Polefitness) en Nicolas Stout (Bodybuilding/Men's Physique) demonstraties. Deze Laarbeekse atleten laten zien waarom zij Nederlands kampioen zijn. Terwijl dames van oMase iedereen voorzien van een hapje bij het drankje is de vrijwilligersavond weer heel geslaagd.