Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Tweede editie Laarbeeks Peil

Uitstekende inhoudelijke discussies politiek café

Tekst: Daan Daniëls
Foto's: Joost Duppen

Laarbeek - Of het nu ging om de ozb, het aantal woningen in Laarbeek, of de voorzieningen in elke kern, tijdens de tweede editie van het open politieke café Laarbeeks Peil ontstonden er goede inhoudelijke discussies over wonen en leven in Laarbeek. Bij De Pelgrim in Mariahout organiseerden Ondernemersvereniging Vier en DeMooiLaarbeekKrant een geslaagde avond.

De fractievoorzitters van de politieke partijen trapten af om daarna aan de hand van de uitkomsten van TipLaarbeek met elkaar in discussie te gaan over de onderwerpen die inwoners van Laarbeek belangrijk vinden. De verhoging van de lasten voor burgers in Laarbeek is een veel besproken onderwerp geweest de laatste maanden, nadat bleek dat de financiële situatie van de gemeente helemaal niet zo rooskleurig is. Waar de een het extra geld makkelijker kan betalen, wordt het voor anderen die al elk dubbeltje moeten omdraaien een stuk lastiger. Op de stelling dat de gemeente Laarbeek bij lastenverzwaring onderscheidt dient te maken naar het inkomen van burgers antwoordde 52 procent van de mensen het hier (zeer) mee eens te zijn. Een deel van de politieke partijen kon dit beamen.

Ook het woningaanbod in Laarbeek werd besproken. Waar het duidelijk is dat in Aarle-Rixtel en Lieshout de woningnood hoog is, wordt er in Beek en Donk en Mariahout wel gebouwd. 38 procent van de ondervraagden van TipLaarbeek gaf aan dat het woningaanbod in de gemeente niet voldoet aan hun wensen en behoeften. Een aantal waar de politieke partijen flink van schrokken. "Er is een groot probleem. We hebben een evenwichtig woonaanbod, maar het is niet passend", reageerde Jos Gruijters (De Werkgroep). Ton van de Wijdeven (PNL) was wel van mening dat ook zeker naar de toekomst gekeken moet worden en niet alleen naar de korte termijn als het gaat om woonwensen van inwoners. "Je moet zorgen voor een stabiele lijn. Je kunt nu wel ineens allemaal tweekappers gaan zetten omdat daar de meeste behoefte aan is, maar je hebt ook starters nodig, anders heb je straks een gat op de scholen en bij de verenigingen."