Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Negende editie Kwizut in Beek en Donk

Kwizut-hoofdkwartieren herrijzen voor jaarlijkse quizavond

Tekst: Daan Daniëls
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - Denken, doen, maken, zoeken, rennen, verkleden, knutselen, optreden, filmen, commentaar geven. Alles kwam zondagavond 29 december weer voorbij. De negende editie van Kwizut stond op het programma en voor zo'n 1500 enthousiastelingen een meer dan welkome afwisseling tussen Kerst en Oud en Nieuw.

Woonkamers, winkels, kantines en klaslokalen werden weer omgebouwd tot Kwizut-hoofdkwartieren. Nadat ikzelf jarenlang aan de coördinerende kant van ons team heb gestaan, deden mijn maat en ik een stapje terug en bogen we ons dit jaar voor het eerst in jaren weer eens over een eigen categorie. Maar niet voordat ik samen met mijn vaste quizboekophaalpartner in Sporthal D'n Ekker bij de start van de negende editie present was. Een jaar lang heeft de organisatie van Kwizut lopen zwoegen om voor alle deelnemers een zo'n gevarieerd mogelijke, interessante, uitdagende maar bovenal gezellige quiz te maken. En daar zijn ze weer met verve in geslaagd, al zeg ik het zelf. Nadat wij in D'n Ekker een stapel bekertjes van 90 centimeter hadden gemaakt, geboeid een parcours liepen met een tennisbal op een racket en (met enig vernuft) een papieren vliegtuigje door een hoepel gooiden, kregen wij onze krat met quizvragen mee.

In ons Kwizut-hoofdkwartier werden de categorieën verdeeld en konden de hersens gepijnigd worden. Zij die liever buiten actief zijn, vertrokken vol goede moed. Binnen werd de ene na de andere vraag opgelost. Maar welke drie spelers hebben nu toch ooit meegetraind met Oranje, speelden nooit een interland, kwamen dit seizoen in de eredivisie uit, maar niet voor Ajax, PSV, AZ of Feyenoord? En die sportdocumentaires, drie hadden we er, maar die vierde? En zo waren er meer breinbrekers, of simpele vragen waarbij wij wellicht te moeilijk dachten. Ondertussen won een teamgenoot bijna de stoelendans ('op het laatst ging het er voor mij iets te lomp aan toe'), werden alle spijlen bij de sluis geteld, en ook de berkenbomen die binnen een meter van het Berkendijkske staan. Een libdub (wie niet weet wat het is, zoek maar eens op Youtube) werd opgenomen op de muziek van Frizzle Sizzle en voorzag ik een spectaculaire worp bij curling van Theo Koomen-achtig commentaar.

En voor je het weet is het dan al weer inlevertijd. Inclusief onze zelfgemaakte kijkdoos van Beek en Donk werd de krat weer op tijd ingeleverd. Een mooie, leuke en interessante quiz. En hoe we uiteindelijk gepresteerd hebben? Daar zijn de meningen over verdeeld. Op 11 januari weten we meer.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding