Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Nieuwjaarsreceptie gemeente Laarbeek

Proost op 2020: hervonden evenwicht

Tekst: Nikki Barten
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk – Iedereen het beste wensen voor 2020 én werken aan hervonden evenwicht. Dat was de boodschap van burgemeester Frank van der Meijden namens het college van burgemeester en wethouders tijdens de drukbezochte nieuwjaarsreceptie op 2 januari in het gemeentehuis.

2019 was volgens de burgervader een jaar vol jubilea en kampioenen. Zo werd voetbalvereniging Sparta'25 kampioen, promoveerde harmonie De Goede Hoop en wist een aantal inwoners van Laarbeek in een individuele sport een prestigieuze titel te halen. "Ook ben ik trots op alle ándere inwoners, verenigingen en organisaties die voor Laarbeek streven naar het beste. Zo is het werkbezoek van koning Willem-Alexander perfect begeleid en werd het bezoek van koningin Máxima aan onze jarige brouwerij heel bijzonder. Daarnaast kijken we terug op sfeervolle herdenkingen rondom 75 jaar bevrijding Laarbeek."

Heftig jaar
Een nieuw evenwicht zoeken was volgens Van der Meijden nodig. "Het afgelopen jaar was een heftig jaar. We gingen van vijf naar vier wethouders, waarbij we Ria van der Zanden helaas kwijtraakten. Een raad zonder oppositie, die sneuvelde na de stevige ingrepen rondom de begroting. Dat vraagt om een nieuw evenwicht in de gemeenteraad. Ook qua begroting gaan we op zoek naar een nieuw evenwicht", legt hij uit.

Het welzijnswerk van ViERBINDEN gaat komend jaar door onder de paraplu van de LEVgroep. Van der Meijden licht toe: "We starten dit jaar met een burgerinitiatief rondom de gemeenschapshuizen in de gemeente. Vanuit de democratie gezien een mooie kans die door wethouder Monika Slaets intensief begeleid gaat worden. De komende maanden gaan we dit plan verder op- en uitbouwen."

Veiligheid en gebruik Sociale media
Als het gaat om integrale veiligheid, trekt Laarbeek volgens de burgervader een duidelijk plan. "We handhaven de wet en dat doen we samen met de andere Peelgemeenten. We doorzoeken en sluiten drugspanden en dat levert soms moeilijke beslissingen op. We gaan discussies niet uit de weg en gaan gewoon door op het ingeslagen pad." Aan de inwoners geeft hij nog een advies over het gebruik van Sociale media. "Het kan ons helpen om waakzaam te blijven, maar toch wil ik vanaf deze plaats oproepen tot goed gebruik hiervan. Toen we onlangs veertien nieuwe Nederlanders benoemden, leidde dit tot diverse racistische reacties op de Facebookpagina van DeMooiLaarbeekKrant. Voor mij was dit onacceptabel."

Tijdens de nieuwjaarsspeech wordt jaarlijks een cheque uitgereikt aan een organisatie. De gemeente doet dit al jaren in plaats van het versturen van kerstkaarten. Dit jaar mocht RepairCafé Lieshout de cheque in ontvangst nemen. Daarnaast stond Van der Meijden stil bij de vernielingen tijdens oud en nieuw en de nieuwe welkomsttasjes van de dorpsraden. Hierover lees je elders in deze krant. Van der Meijden besluit: "Blijf met ons en met elkaar in gesprek, kritisch maar liefst opbouwend. U mag er mij op aanspreken, in mijn rol als burgervader én als voorzitter van het college en de raad. Ik pák die rollen. Want aan het einde van dit jaar wil ik samen met u kunnen zeggen: dat hervonden evenwicht wérkt, voor onze inwoners!"

Afbeelding