Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Spetterend nieuwjaarconcert door alle geledingen van O&U

Tekst: Martin Prick
Foto's: Joost Duppen

Beek en Donk - Koninklijke harmonie O&U geeft op 1 januari haar jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Alle geledingen worden gepresenteerd in muziekzaal 't Anker. Voorzitter Pierre Heesakkers heeft ook een nieuwtje voor de tot de laatste stoel bezette zaal.

Complete presentatie
De organisatie O&U telt diverse onderdelen en opleidingsgroepen. Zo is er niet alleen een jeugdorkest, maar ook een opleidingsorkest, respectievelijk onder leiding van Marianka van Doorne, Hobé en Jonie Pijpers. 'Monsieur Cannibale', bekende eftelingmuziek wordt door de leden van het opleidingsorkest tot een goed einde gebracht en het jeugdorkest dat voor meer dan de helft uit nieuwe leden bestaat laat zien dat de muzikanten streven naar een plaats in het grote orkest. Vooral een stijlvolle paukenist en een foutloze soloklarinet vallen op. Het slagwerk heeft een jeugdgroep onder leiding van Frank Relou. De slagwerkgroep van het grote orkest staat onder leiding van Rob van Doore en won op 7 december nog een eerste prijs met 91,33 punten na 12 jaar niet deelgenomen te hebben aan concoursen. Opvallend is, dat dit de eerste dirigent van een slagwerkgroep is, die uw redacteur met een 'baton' ziet dirigeren. De groep laat zien dat deze eerste prijs echt verdiend is, want de ritmiek spat van het podium! Leuk is ook het kleine blokfluitinterval waarin Linda van Dijk laat zien, wat de allereerste stappen zijn van jeugdige 'blokfluitmuzikantjes'.

Zomaar
Fried Dobbelstein komt in 2010 als dirigent naar Beek en Donk en heeft nu te kennen gegeven te stoppen als dirigent. Zijn aandeel in de successen van het harmonieorkest is erg groot geweest. Een drietal concoursen in Veldhoven werden op een geweldige manier afgesloten. "Hij heeft prachtige muziek gemaakt", vertelt Pierre Heesakkers, "en ervoor gezorgd dat O&U (na lange jaren weer, red.) uit mag komen in de concertafdeling. De drie buitenlandse reizen, die Fried met het orkest maakte naar Italië, Duitsland en Oostenrijk waren erg succesvol. "We mogen terugkijken op een geweldig decennium onder zijn muzikale leiding", zegt een trotse voorzitter en vraagt het publiek om applaus bij het afscheid van Fried. De -voorlopig tijdelijke- opvolger van Fried heet Harry Vorselen. Hij valt al enige tijd in als dirigent voor Fried. Harry is al jaren actief binnen O&U als hoornist en heeft zich later bekwaamd als dirigent. In het eerste stuk, Al Piemonte van Pizzini, laat Harry Vorselen zien, dat dit orkest hem 'ligt'. Bij uw redacteur roept hij een déjà vu op van Heinz Friesen, die tot de jaren '90 het orkest leidde en afgelopen jaar op 80-jarige leeftijd overleed. Harry dirigeert op een levendige manier, waarbij hij het uiterste van zijn muzikanten verlangt, maar zo te zien op de respectvolle manier, die Friesen tot een geliefd dirigent maakte. Voorzitter Heesakkers vertelt dat Harry tijdelijk dirigeert totdat een goede opvolger is gevonden, maar Pierre besluit met de woorden, daarbij doelend op de nieuwe dirigent: "Hij zou het zomaar kunnen zijn".

Afbeelding