Dansen

"Ik voel me sexy als ik dans", zingt Nielson. Hij misschien wel, maar ik voel met net een motorisch gestoord nijlpaard. Ik houd van zingen, toneel en cabaret, maar vraag me niet te dansen. Als achtergrondzangeres tijdens een carnavalsconcert leek het de regisseur leuk om 'de dames' achter op het podium wat bewegingen te laten maken. Ik heb al moeite met in het ritme meedeinen. Wat was ik deze keer blij met mijn plek achteraan.

Meestal lach ik mijn dansonvermogen weg. Mijn zus wilde ooit op stijldansen en ik moest mee. Op zondagochtend, veel te vroeg in de morgen, fietsten we naar Helmond, waar we met nog veertig andere pubers diverse dansstijlen leerden. Ik kon mijn chagrijn amper onderdrukken. Ochtendhumeur, een uur fietsen, dansen èn telkens weer bij het doorschuiven een kleine aardige jongen treffen die de avond daarvoor wèl knoflook gegeten had.

En natuurlijk, bij afdansen 'Beginners 1' had iedereen een danspartner behalve ik. Er was geen jongen die het met me aandurfde. De leuke knoflookjongen was terecht 'ingepikt' door een vriendin, heel slim van haar. Voor minkukels als ik werden jongens van 'Zilver ster' gecharterd. Ik trof het met een ontzettende zelfvoldane eikel. Tijdens het afdansen telde hij hardop de maat mee en sleurde me heel de dansvloer over. Zijn leidende, en mijn lijdende, rol wierp wel zijn vruchten af. Ik had van onze vriendinnengroep de hoogste punten. "Dat is niet eerlijk", gilde mijn zus, maar ik lachte in mijn vuistje. Ik realiseerde me terdege dat ik voor geen meter kon dansen. Na 'Brons 1' stopte tot ieders tevredenheid mijn dansavontuur.

Manlief kan gelukkig niet dansen. Toen we trouwden hadden we een leuk bandje. We spraken af dat we zouden toasten op het leven. Aan een openingsdans zouden we ons niet wagen. Nadat er getoast werd, begon de band vrolijk te spelen en onze geliefde familie en kennissen spoorden ons aan tot dansen. Positief stukje groepsdruk. Na wat schuifelen werden we gelukkig afgetikt.

Wat ik eerlijkheidshalve wel moet toegeven; deze openingsdans zou nooit gelukt zijn zonder mijn knoflook-etende eerste danspartner. We raakten bevriend en op zijn feestjes kwam ik manlief tegen. Ik kan dus met droge ogen beweren dat ik manlief via dansles heb leren kennen. Ach ja, ik ben ook zooo sexy als ik dans.