Oudjaar met de familie in Argentinië
Oudjaar met de familie in Argentinië Foto:

Adios Argentina

Plots zat mijn avontuur in Argentinië erop. Wat kunnen vijf maanden snel voorbij gaan, maar wat waren ze prachtig. Ik begon met het spreken van amper Spaans en eindig met vloeiend Spaans. Hier en daar zit er nog een foutje in de grammatica, maar ik begrijp alles. Het bewijs hiervan was het korte theaterstuk dat ik samen met mijn theatergroepje in het Spaans heb opgevoerd.

Ik heb veel geleerd van Argentinië. Over de geschiedenis, die heel anders in elkaar steekt dan de onze en die wij niet zullen leren in Nederland. Daarnaast heb ik veel geleerd over de cultuur en de mensen. De Argentijnen zijn ontzettend open, vriendelijk en nieuwsgierig en dat vind ik geweldig. Zodra mensen mijn accent opmerkten, vroegen ze meteen geïnteresseerd waar ik vandaan kwam, wat ik van Argentinië vond, of ik het eten lekker vond, of ik uit Amsterdam kwam, of ik voor Ajax (Azjax) was, wat ik van Máxima vond en nog veel meer dingen. Daarnaast schromen de Argentijnen niet om iemand aan te spreken. Vinden ze je rokje leuk, dan vragen ze waar je die vandaan hebt, heb je een mooie lippenstift, dan complimenteren ze je daarover. Dit zie ik de koele Nederlanders nog niet gauw doen en ik denk zeker dat wij hiervan kunnen leren. Een ding dat wij, gierige Nederlanders, apart zullen vinden is de discussie over de rekening. "Ik betaal de koffie wel", "Nee, ik doe het wel." "Laat mij die koffie nou betalen", dat herhaalt zich een aantal keer tot "Nou, oké dan, maar dan doe ik het de volgende keer" volgt.

Naast het ontdekken van deze typische dingen, heb ik ook van het land veel ontdekt. Ik heb in het Noorden cactussen en de 7-kleuren bergen gezien, de miljoenenhoofdstad van het reusachtige land bezocht, enorme stukken ijs van gletsjers zien vallen en gevaren onder de immense watervallen in Iguazú. Deze reizen zijn maar een gedeelte van alle mooie momenten die ik heb meegemaakt in Argentinië. Ik heb er ook mijn verjaardag gevierd, gereisd met mijn gastfamilie, een familie waar ik enorm veel geluk mee heb gehad; ik heb marsen gelopen, wat ik zelfs in Nederland niet heb gedaan; uitwisselingsstudenten van over de hele wereld ontmoet; een prachtig gala gehad; een soort van diploma gehaald; mijn gastfamilie kennis laten maken met Sinterklaas; kerst gevierd op een andere manier; mijn afscheidsfeest gegeven en nieuwjaar gevierd met heel mijn familie, zowel de Argentijnse als Nederlandse. Allemaal prachtige dingen die ik enorm ga missen, maar aan de andere kant kijk ik ook uit naar mijn nieuwe avontuur. See you in the U.S.A.

Afscheidsfeest