Afbeelding
Foto: Martin Prick

Lynn Wouters voorleeskampioen van Laarbeek

Tekst en foto's: Martin Prick

Aarle-Rixtel - Kinderen uit groep 7 en 8 van de Laarbeekse basisscholen doen mee aan een voorleeswedstrijd. De winnaar mag zich Laarbeeks voorleeskampioen noemen en meedingen naar de Brabantse kampioenschappen.

Geen toneel
Het is erg druk op een gewone woensdagmorgen in januari. Kinderen van 8 scholen strijden vanmorgen om de titel 'voorleeskampioen van Laarbeek'. Op het podium heet Esther Göring van bibliotheek De Lage Beemden de supporters van de 8 voorleeskandidaten van harte welkom. Ze kijkt vooral naar de voorste rij, want daar zitten 8 zenuwachtige jongens en meisjes uit groep 8 en ééntje uit groep 7. Hun taak is het hun uitgekozen stukje uit een boek zo goed mogelijk voor te lezen. De jury let daarbij op het zo goed mogelijk lezen van de tekst op zo'n manier dat het verhaal echt gaat leven. De klassen laten door middel van spandoeken en yells duidelijk weten dat ze pal achter hun klasgenoot staan. De jury bestaat uit Mirjam van de Tillart voorleesvrijwilliger, Eric Adema, lid van de raad van toezicht van de bibliotheek en directeur van een basisschool, en juryvoorzitter en tevens burgemeester Frank van der Meijden. Zij zien erop toe, dat het voorlezen goed wordt beoordeeld en dat het ook echt voorlezen en wordt en niet teveel een toneelspel.

Belangrijk
"Lezen is belangrijk voor je ontwikkeling, voor je werk, maar je leert pas goed lezen als je het leuk vindt om te lezen", zo vat Esther Göring van bibliotheek De Lage Beemden de noodzaak van het lezen samen. "Het is ook erg belangrijk voor ouders om voor te lezen", legt ze uit, "kinderen komen dan in aanraking met boeken, die ze zelf niet zouden lezen". Voor de kinderen die het lezen (nog) niet leuk vinden zijn er samenleesboeken. Dan leest eerst de ouder een stuk en daarna het kind. Het gedeelte voor het kind is wat eenvoudiger geschreven en bevat geen moeilijke woorden.

Bekend en onbekend
Dan volgen er acht verschillende verhalen uit bekende en minder bekende boeken. Natuurlijk komt 'Mathilda ' van Roald Dahl voorbij, maar ook bijvoorbeeld het boek 'Silvester en de brand in IJsselbroek', over een jongetje, dat per ongeluk de schuur in brand zet. Na vier voorlezers heeft Esther een leuke quiz om de kinderen even te laten ontspannen. Dan volgen de andere voorleesverhalen en trekt de jury zich voor beraad terug. Jaccy van den Enden van Laarbeek Actief weet de hele zaal in beweging te krijgen met een aantal leuke oefeningen op muziek.

Gebak
De jury komt op het podium met alle voorlezers en Lynn Wouters uit groep 8 van 't Otterke uit Beek en Donk wordt door voorzitter Van der Meijden als winnaar gepresenteerd. Zij las voor uit het boek 'See you in Timboektoe' van Carry Slee. Lynn vindt het erg leuk, dat ze heeft gewonnen en is van plan haar lerares Monique aan haar belofte te houden. "Ze heeft namelijk beloofd, dat de hele klas op gebak wordt getrakteerd, als ik zou winnen", vertelt een glunderende Lynn.

Lynn Wouters won de voorleeswedstrijd
Afbeelding
Afbeelding