Slapjanus!

Deze keer een column over het woord 'eigenlijk'. Een raar woord, dat 'eigenlijk'. Wordt elk jaar veel gebruikt… in januari. Je zegt dít, maar je bedoelt dàt. Eigenlijk moet ik komend jaar meer gaan sporten. Je bedoelt echter: Dat gaat niet gebeuren! Mooi niet! Het is gelul, met de handrem erop en met meel in de mond. Eigenlijk? Een prachtig woord voor slapjanussen.

Columnisten zijn anders. Die gebruiken 'eigenlijk' als signaalwoord. Pas op lezer! Nu komt er iets belangrijks. Na het woord 'eigenlijk' volgen steevast: een waarheid als een koe, een snedige opmerking, een spitsvondige analyse, of gewoon wat rauwe waarheid. Alles natuurlijk uit eigen koker. Inclusief het eigenwijze sausje. Hoe vaker het woord 'eigenlijk' in een column voorkomt, des te ongeloofwaardiger het (eigenlijk) klinkt. Behalve in deze column dan natuurlijk.

In 2019 vertelde ik u, dat ik behept ben met ADHD, dat ik in de herfst lichtelijk depressief ben, dat ik mijn plasje staande doe, dat Sinterklaas er mee kapt, hoe ik op een hoppetee-manier de pijp uit wil, dat mijn vrouw dagelijks de gehaktballen telt. Tussen de regels door kon u opmaken dat mijn leven als heterosexueel ook best zwaar is. En dat ik niks geloof, maar alles zeker weet. Stuk voor stuk heftige onderwerpen. Ik geef het toe. Hier en daar een signaalwoordje als waarschuwing vooraf? Het zou eigenlijk geen overbodige luxe zijn geweest. Dat moet anders! Te beginnen met deze eerste column van 2020.

Beste lezer, als ik u nu, op de man af, vraag: Wat vindt u eigenlijk van deze eerste column nieuwe stijl? En U overvalt mij vervolgens met de woorden: "Eigenlijk wel mooi, maar toch wel veel keer…!" Dan werkt dat op mij, als een rode lap op een stier. Weer eentje die zus praat en zo bedoelt. Eentje, die praat met de handrem erop. Mijn nekharen gaan overeind staan. Wat er nog achter dat 'maar' komt? Dat interesseert me eigenlijk al helemaal geen reet meer. Ik vergeet al mijn goede voornemens. U schiet onbedaarlijk in de lach.

"Succes met al ùw goede voornemens, vriend! Ga eens wat meer sporten…!"

Slapjanus!