Afbeelding
Foto:

Kanjerweken bij OBS De Driehoek

Aarle-Rixtel - Een goed begin is het halve werk. Dit geldt zeker voor de groepsvorming aan het begin van het schooljaar. Na de kerstvakantie begint dit groepsvormingsproces gedeeltelijk opnieuw. De leerlingen verkennen elkaar en de geldende regels en afspraken in de groep. Om die reden zijn de eerste weken van het nieuwe jaar belangrijk voor het blijvend creëren van een goed pedagogisch klimaat in de klas. Op OBS De Driehoek benadrukken we dit in de kanjerweken.

Dit doen we door veel aandacht te schenken aan groepsvorming. Er worden bijvoorbeeld bewust samenwerkingsopdrachten ingezet: "Draai samen de deken om zonder er vanaf te stappen." De opdracht begon met 4 kinderen op de deken, uiteindelijk lukte het met wel 7 kinderen! Kinderen moeten overleggen en afstemmen. Ze leren samen te werken en te communiceren, vaardigheden waar je een leven lang profijt van hebt.

Ook werd er aandacht besteed aan het Kanjerwerkboek. Dit is een persoonlijk boek van elk kind waarin belangrijke gebeurtenissen uit hun leven een plek krijgen, zowel positieve als negatieve gebeurtenissen. Door dit te bespreken in de klas, leren de kinderen en de leerkracht(en) elkaar écht kennen.

Afgelopen woensdag was de afsluiting van de Kanjerweek op school. Alle ouders waren welkom om een kijkje te komen nemen. Er werd gepresenteerd wat de kinderen in de klas hadden gedaan en er werd gezamenlijk een lied gezongen over respect. Daarna mochten ouders een kijkje nemen in de klas. Daar lagen spullen klaar waar de kinderen aan gewerkt hadden. Het contact met ouders is een bewust onderdeel van de Kanjerweken. Je haalt namelijk pas het beste uit de leerling wanneer ouders en school goed samenwerken.