Fractie De Werkgroep
Fractie De Werkgroep Foto: Joost Duppen

Ja-ja motie DWG landelijk nieuws

Ja-ja motie DWG landelijk nieuws

Onlangs stond in De Volkskrant de volgende kop die onze aandacht trok: "Meer gemeenten voeren ja-ja-sticker in voor reclamefolders". Dit artikel verscheen nadat wij in december een motie indienden vóór de invoering van de Ja-Ja sticker. Belangrijkste reden hiervoor was dat we de stroom folders die ongelezen in de afvalbak verdwijnt tegen willen gaan. Onze motie kreeg helaas onvoldoende steun van de andere partijen. Hoewel we vanuit de bevolking veel positieve reacties hebben ontvangen op ons voorstel, blijkt dat het voor de raad kennelijk nog te vroeg was voor deze omgekeerde manier van denken: aangeven wanneer je iets wél wilt in plaats van andersom, actief melden wanneer je iets níet wilt. Voor de goede orde, de veelgelezen Mooi Laarbeek Krant als huis-aan-huis-krant wilden wij uitzonderen voor deze maatregel. Het gaat ons puur om vele (vaak ongelezen) reclamefolders.

In het artikel van de Volkskrant wordt Laarbeek zelfs aangehaald; "Ook Den Haag gaat binnenkort het Amsterdamse systeem invoeren. Tientallen andere gemeenten zijn ermee bezig. In sommige gemeenten, zoals Laarbeek, is de invoering ervan weggestemd, omdat politieke partijen vrezen daarmee de belangen van de lokale ondernemers te schaden".

We hopen dat we met Laarbeek in het nieuws blijven; door uiteindelijk toch een verantwoorde keuze te maken als gemeente. Nog even op een rij het hoe en waarom: We kunnen het aantal verspreide folders verminderen. Wij zijn niet tegen folders; wél tegen het ongelezen weggooien van folders. Minder afval dus; Besparen op papier, inkt en de brandstof om folders te maken en te verspreiden; Beinvloeden van de toenemende kosten voor het verwerken van afval; We dragen de middenstand van Laarbeek een warm hart toe, maar roepen hen wél op om na te denken hoe zij op een andere manier hun boodschap kunnen overbrengen aan hun klanten. Dit hoeft hen zeker niet te schaden. Bovendien is het zo dat de meeste folders komen van grote regionale of landelijke bedrijven van buiten Laarbeek; En wie de reclamefolders graag wil ontvangen? Maak dan gebruik van de ja/ja-sticker.

Als fractie van De Werkgroep willen we bewustzijn creëren. Wij zien dat we met elkaar afspraken maken over duurzaamheid maar dat het lastig is om in de praktijk over te gaan tot actie. Als samenleving zullen we een aantal dingen anders moeten gaan doen. Dat vraagt om gedragsverandering en dat valt niet altijd mee. Maar stap voor stap komen we er wel!

Fractie De Werkgroep
Rick van Bree, Jos Gruijters, Veerle van Schaijk, Nicole Verhoeven