De eerste tiny houses zijn bijna klaar
De eerste tiny houses zijn bijna klaar Foto: Tiny Houses Laarbeek (FB)

Eerste Tiny Houses Aarle-Rixtel komen eraan

Tekst: Daan Daniëls

Aarle-Rixtel - De eerste vijf Tiny Houses in Aarle-Rixtel zullen volgende week geplaatst worden. Op donderdag 30 en vrijdag 31 januari zal een grote hijskraan de huizen op hun plek takelen op het voormalige scoutingterrein aan de Jan van Rixtelstraat in Aarle-Rixtel.

De woningen bestaan uit twee delen en in twee dagen tijd zal de hijskraan de tien delen (die via een speciaal transport in Aarle-Rixtel arriveren) op hun plek zetten. In totaal komen er in het plan – genaamd De Hopman – tien Tiny Houses. De overige vijf huisjes worden in mei geleverd.

Met het plaatsen van de eerste vijf Tiny Houses nadert de voltooiing van een langdurig traject. Enkele jaren terug startte initiatiefnemer Johan van Bakel het plan om de huisjes (met gemiddeld zo'n 60/70 vierkante meter aan woonoppervlak) een plek in Aarle-Rixtel te geven. De krappe woningmarkt in Aarle-Rixtel zorgde ervoor dat Van Bakel het over een andere boeg wilde gooien. Nu komen er op een relatief klein stuk grond tien volwaardige huizen.

Een van de huizen die volgende week geplaatst gaat worden is die van Van Bakel en zijn vriendin. "De Tiny Houses zijn, als ze op hun plek staan, voor 95 procent klaar. Er zijn nog wat kleine afwerkingen en ze moeten aangesloten worden op het riool (dat al is aangelegd) en het energienet. Voor de carnaval willen we erin zitten."

Het feit dat de andere vijf woningen later geplaatst worden ligt aan de financiering, legt Van Bakel uit. "Deze vijf zijn particulier gefinancierd, de anderen werden geregeld met een hypotheek. Dat is in Nederland uniek. Het is sowieso het eerste grote project in Nederland op particulier initiatief."

Als Van Bakel zijn woning betrekt, moet hij nog enkele maanden wachten tot het hele terrein is aangekleed. Maar als in mei de andere vijf Tiny Houses geplaatst zijn, kan hij eindelijk gaan genieten van al zijn harde werk om dit plan voor elkaar te boksen. "Het is sowieso de moeite waard geweest. Als je iets voor elkaar wilt krijgen, moet je er voor gaan. Als alles op zijn plek staat hoop ik dat de mensen gaan zeggen 'had ik dit maar ook gedaan'."

Afbeelding
In oktober 2018 vond er een informatiebijeenkomst plaats voor belangstellenden en omwonenden. Initiatiefnemer Johan van Bakel (m) geeft uitleg