Alzheimercafé Laarbeek

Als ik mensen tegen kom krijg ik best wel leuke reacties op mijn kolom. Jammer is dat mij maar weinig mensen onderwerpen geven om over te schrijven. Dus bij deze de oproep om dat gewoon via DeMooiLaarbeekkrant te doen.

Eerder schreef ik over de nu al goede voorzieningen voor senioren in Laarbeek en heb me voorgenomen deze zo nu en dan aan bod te laten komen in deze rubriek. Deze keer een stuk over een geweldig initiatief wat alweer zo'n kleine twee jaar draait nl. het Alzheimercafé Gemert-Bakel/Laarbeek.

Elke 2e dinsdagavond van de maand van half acht tot negen vindt dit plaats in de Eendracht in Gemert. In DeMooiLaarbeekKrant staat steeds de aankondiging maar ook wat die keer het onderwerp is en welke spreker uitgenodigd is. Op zich is dit laatste belangrijk, een thema waar steeds over gepraat wordt en waar iedereen dan ook vragen over kan stellen. Er wordt dus altijd informatie gegeven niet alleen over het avondthema maar ook via een grote tafel vol met lees- en ander materiaal.

Naast deze informatie zijn er nog een aantal zaken waarom het zo'n goed initiatief is. Het café is een plek waar zowel mantelzorgers als mensen die lijden aan dementie hebben gezamenlijk bij elkaar komen. Het is in café vorm opgezet en iedereen zit door elkaar, het is gezellig en leuk en het mooie is dat er ook voor de mensen die dementie hebben die fijne open sfeer bestaat, iedereen die er is voelt zich er thuis. In het verleden vertelde mantelzorgers me wel eens dat dit de enige plek is waar je samen naar toe kunt gaan in een ongedwongen sfeer, het is er gewoon gezellig.

Een ander belangrijk aspect is dat er tijdens de avond altijd een specialist op het gebied van dementie aanwezig is. Deze zgn. casemanagers worden beschikbaar gesteld door zorginstellingen de Zorgboog en Savant en kunnen daar waar nodig raad en advies geven.

Tot slot zijn er tijdens de avond heel veel vrijwilligers aanwezig. Vrijwilligers die de café bezoekers ontvangen, een gratis kopje koffie geven, muziek maken, bij de informatietafel staan, het themagesprek leiden maar ook ongedwongen aan de tafels gaan zitten om een gesprekje aan te knopen. Omdat deze vrijwilligers goed opgeleid maar ook vaak ervaringsdeskundig zijn levert ook dit weer altijd iets extra's op.

Kortom het loont gewoon de moeite om zo'n avond bij te wonen…