Heerlijk eten

Als blijk van waardering aan mantelzorgers en vrijwilligers organiseert Vierbinden jaarlijks de 'kadoweken'. In die periode worden er een aantal leuke activiteiten georganiseerd waaraan gratis deelgenomen kan worden. Zo stond er op 29 november een Arabische kookworkshop gepland. Dit betekende dat je met een aantal Syrisch-Laarbeekse dames verschillende hapjes kon leren maken.

De keuken uit het Midden Oosten is hier nog niet zo bekend als bijvoorbeeld de Italiaanse of Chinese. Dit betekent niet dat het minder lekker is. Denk maar eens aan shoarma, dat kent iedereen wel. Hummus is inmiddels ook gewoon bij de Jumbo te koop. Zelf eet ik dat graag op brood, als lekker alternatief voor de eeuwige (pinda)kaas. Ik kies dan wel voor de versie waar allerlei kruiden aan zijn toegevoegd want het basis-ingrediënt kikkererwten vind ik eerlijk gezegd weinig smaakvol. En wat te denken van falaffel? Dat wordt steeds vaker als alternatief voor vlees op tafel gezet.

Ook de Syrische salades die ik ken zijn allemaal heel erg lekker en vooral fris. Vandaar dat ik die avond ervoor koos om fatoush te leren maken. De basis is veel verse peterselie waar vervolgens allerlei groente zoals komkommer en tomaat aan werd toegevoegd. Flink wat citroensap erbij, kruiden en tot slot stukjes in frituurolie gebakken Arabisch brood. Terwijl onze vlotte, westers geklede 'kokkin' ons groepje heel ontspannen liet snijden en hakken, zag ik boven de grote kookplaten heel wat zweetdruppels verschijnen. Die dames hadden ook zoveel bedekkende kleding aan, daarvan alleen al zou het zweet me uitbreken. Maar ja, er zou eens een man binnen komen…??

Het resultaat van de avond was een tafel vol heerlijke salades, vleesgerechten, hapjes en toetjes. Vaak ook met bijzondere smaken, zoals een dessert met rozenwater. Niet ieders favoriet maar wel verrassend. Vraag me niet hoe dat precies heette, maar we hebben in ieder geval sanbousak, kobah, yaprak, kourat ghouze el hind, halawet gibn en baba ganoush leren bereiden. Is ook allemaal iets minder makkelijk te onthouden dan bijvoorbeeld 'stamppot'...

'Ik zou elke week zo'n kookavond willen doen' hoorde ik na afloop enthousiast. Ze koken allemaal even graag, de Syrische vrouwen die ik in de loop der tijd heb leren kennen. Ik heb al eens gebroeid op nieuwe mogelijkheden. Misschien eens een 'pop up' Syrisch restaurant of koken op verzoek aan huis. Ook nog goed te combineren met de zorg voor het gezin.

Wordt -vast en zeker- vervolgd.