Bankstel

'Goei werk heeft tijd nodig'. Dit voorjaar beginnen we aan de laatste fase van onze verbouwingen. We zijn dan meer dan twaalf jaar bezig en hebben veel geleerd en gezien. Toen we trouwden werd ik al door mijn vriendinnen gewaarschuwd. 'Hellup mijn man is klusser' was nog niet op TV, maar ik had er wel een. Met het groeien van de kinderschaar werd ook het huis op diverse punten aangepakt. Iedereen kreeg zijn eigen plekje.

De keuken is ons epicentrum, daar komen we samen en zitten we rondom de tafel. Meestal trekt de jeugd zich terug op de slaapkamer, maar de woonkamer, samen met papa en mama op de bank blijft nog steeds favoriet. Zeker als wij ouders een pak koekjes open maken of een zak chips open trekken, zijn ze er 'als de kippen bij'. Twee grote banken waren jarenlang blikvangers in onze kamer. Groot en praktisch. Iedereen kon er op zitten, liggen en springen. Als de kinderen groter waren dan zouden er kleine chique fauteuiltjes komen op een mooi houten parket.

Met ons laatste verbouwproject in aantocht zijn onze oude ideeën totaal veranderd. Dachten we de grote banken niet meer nodig te hebben, niets is minder waar. Afgelopen kerst zat heel het spul met aanhang gezellig in de woonkamer. Manlief en ik zoeken de laatste jaren de uithoeken van de bank op, maar nu lag daar heel wat jong grut tussen. Hoe zou dit worden als ze alle drie een partner mee naar huis nemen? Kleine chique fauteuiltjes? Niet dus. We hebben een megabank nodig, waar iedereen lekker klef tegen elkaar aan kan gaan liggen.

En al hebben manlief en ik al jaren het uiteinde van de grootste bank als vaste stek, het zien van zoveel liefde en romantiek werkt aanstekelijk. Afgelopen nieuwjaar miste ik het momentje dat ik effe lekker tegen mijn schatje aan kon liggen zonder een arm of been van een of ander kind ertussen.

De plannen voor de woonkamer zijn intussen compleet. Over de inrichting denken we nog na. Een ding is zeker, een grote bank komt er. Zeker eentje die goed zicht heeft op de tv en zeker op grijpafstand van de hapjes op de salontafel. Niks zo gezellig als samen loungen. Ook 'Goei denkwerk heeft tijd nodig'.