TipLaarbeek.nl: Vuurwerkverbod in Laarbeek

'65% wil een algeheel vuurwerkverbod in Laarbeek'. Daar openden wij DeMooiLaarbeekKrant mee vorige week. Het zorgde voor een stortvloed aan reacties. Vooral op Facebook. Sommige inwoners vonden het raar dat hen niks gevraagd was en vroegen zich af hoe dit onderzoek nou representatief kon zijn.

Het percentage komt voort uit de resultaten van TipLaarbeek.nl. Dat is een onderzoeksinstrument waar wij burgerpanels mee uitvoeren. We doen dit in samenwerking met TopOnderzoek, een kwalitatief onderzoeksbureau, dat in veel gemeentes burgerpanels uitvoert. Voor TipLaarbeek.nl kun je je inschrijven. Je krijgt dan eens in de 6 weken een onderzoek (digitaal) toegestuurd, dat gespitst is op iets wat betrekking heeft op Laarbeek, vaak actueel. Je kunt dan dus zelf meedenken en meepraten over wat jij hiervan vindt.

Voor het aantal inwoners van Laarbeek is een aantal van 278 mensen nodig om het onderzoek representatief te laten zijn. TipLaarbeek.nl kent momenteel ruim 1.000 respondenten. Al deze inwoners ontvangen de digitale enquête. Een groot percentage doet mee met de onderzoeken. Zo vulden bijna 700 inwoners de vuurwerkenquête in. Je mag daarmee stellen dat het onderzoek representatief is. Het onderzoeksbureau zorgt er ook voor dat voor ons inzichtelijk is hoe de mensen per kern en per leeftijdsgroep denken. Wij genereren hier vervolgens nieuws van, zoals dus het hoofdartikel vorige week in DeMooiLaarbeekKrant.

Iedereen die mee wil en kan denken, kan zich dus inschrijven voor dit panel. Dit kan via www.tiplaarbeek.nl. Op deze site vind je ook alle eerder verzonden onderzoeken toe. Interessant om te lezen! Wie zich inschrijft, krijgt automatisch bij de volgende zending ook het onderzoek toegestuurd.

DeMooilaarbeekKrant gebruikt dit middel om eigen nieuws te genereren en zaken in Laarbeek aan te kaarten. Het vuurwerkverbod is hier een mooi voorbeeld van. Het is actueel en staat overal op de politieke agenda's. De partijen kunnen gaan discussiëren over wat ze hierin willen, maar de mening van de inwoners is al duidelijk. En dat kunnen zij meenemen in hun besluitvorming. We zijn dus benieuwd of dit ook de Laarbeekse politiek in beweging gaat brengen!