Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Tweede Ganzekwekavond brengt publiek in carnavalsstemming

Tekst: Alexander Brutsaert
Foto's: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Aarle-Rixtel – Na de vorige editie van twee weken eerder maakten de Ganzegatters zich afgelopen weekend op voor de tweede Ganzekwekavond. Het is een programma vol met muziek, komedie en soms een mix van beide. Een pilsje erbij en de feestavond kan beginnen.

Aftrap
Om 19.45 uur is het tijd voor de 'grande' opening van de kwekavond die begint met een aantal dansjes van de Ganzegatse dansmariekes en muziek van het Ganzegats Hofkapel. Nadat zij klaar zijn, en een groot applaus hebben ontvangen, is het tijd om de mariekes te introduceren, net als de Raad en de Hoge Raad. Prins Paul neemt na het voorstelrondje het woord. "We gaan de eerste kletsavond overtreffen en we gaan dat doen met artiesten van eigen bodem", zegt de prins enthousiast. Wanneer zijn korte toespraak eindigt, is het tijd om de ton op het podium te toveren, want de eerste prater staat al klaar.

Niet lokaal, maar wel banaal
Die spreker is de bekende Amsterdammer Riza Tisserand, die niet bang is om het Brabantse publiek aan de kaak te stellen met zijn stoere verhalen. Hij is namelijk vechter, en al vanaf zijn geboorte. Riza neemt het publiek mee naar zijn leven in de vechters- en hooliganwereld. Die anekdotes leveren veel applaus en gelach op.

Muziek is de pauze
Het is tijd voor echte Aarlese kunst en dat werd verzorgd door Verhinderd. Zij staan bekend om hun 'Algemeen Beschaafd Aarlese' humor en liedjes. Zo bespreken ze het dagelijkse Laarbeekse nieuws, laat het trio familiefoto's zien en zingen ze over senioren, een Laarbeeks feestcafé, naar de klote gaan en een parodie op Brabant over Aarle-Rixtel.

Vervolg
Rob Scheepers is de volgende die klaarstaat in de ton, een bekend terrein voor de Helmonder. Hij neemt de aanwezigen mee naar zijn gebeurtenissen als alter-ego Joop van de Kringloop. Als Rob spreekt, gaat het bijna alleen maar over tweede kansen in het leven en de verschillende klanten op zijn werkplek.

Tijdens het intermezzo wordt de Opperganzetrekker uitgereikt en treedt het Gemertse duo Niks en un Bietje op. Een komedietweetal dat zingt over irritaties in het leven waarbij je niet mag vloeken, wat je van je partner wel/niet mag en appen op de wc.

Nadat het duo klaar is, komt de volgende spreker, Jorlan 'de klusjesman' Manders, het podium op. De tonprater uit De Mortel kenmerkt zich door verhalen die steeds erger worden, zoals het stelen van de gouden horloge van de pastoor in zijn tienerjaren – die hij overigens nog steeds heeft en vol trots laat zien.

Jorlan is klaar en in het volgende intermezzo worden vrijwilligers van Ganzegat in het zonnetje gezet door de prins.

De avond komt bijna tot zijn einde. De laatste tonspreker is vrachtwagenchauffeur John van Bree en hij vertelt over zijn werk en uitstapjes, waarbij de politie extreem vaak benoemd wordt. De dansmariekes en het Van Binsbergen Trio zijn de acts die het publiek voor de laatste keer vermaken. De zaal weet het: carnaval is nu echt begonnen.

Afbeelding
Afbeelding