Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Vendelgroet Sint Servatius gilde voor Hans van Dam

Vendelgroet Sint Servatius Gilde

Lieshout - Een vendelhulde in de late avond voor een inwoner van Lieshout i.v.m. een Koninklijke onderscheiding. Het is een kille en donkere avond op dinsdag 4 februari als het gilde om 21.00 uur verzameld. Dit keer in het horecagedeelte van sporthal de Klumper.

De gildebroeders worden daar gastvrij ontvangen. Om Iets voor 21.30 uur trekt het gilde op naar de brandweerkazerne aan de Papenhoef in Lieshout. De harmonie van Lieshout sluit aan bij het huis van een van de commissarissen, André Jansen. Koning Willem-Alexander heeft Hans van Dam benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het insigne wat daarbij behoord is bij Hans van Dam, net voor de komst van gilde en harmonie, door burgemeester Frank van der Meijden opgespeld. Hans was blij verrast en enigszins emotioneel door al deze aandacht. Hans van Dam begon ruim 36 jaar geleden bij de vrijwillige brandweer van Lieshout en met functioneel leeftijd ontslag (FLO). Belangeloos oefent hij echter nog steeds de functie uit van vrijwillige oefenleider van brandweeroefeningen. Zijn directe collega's bij de vrijwillige brandweer van Lieshout omschrijven hem als betrouwbaar, iemand die alle ontwikkelingen bijhoudt en altijd aan het bedenken is om het nog beter te kunnen maken. Bovendien is hij secuur en kun je van hem aan omdat hij altijd zijn afspraken na komt.

Aangezien een goed functionerend en geolied brandweerkorps altijd in de buurt is geeft dit de inwoners van Lieshout, maar ook daarbuiten, een gerust gevoel. Na de toespraak van hoofdman van het gilde, Willem van Pelt, wordt door de harmonie het Wilhelmus gespeeld en brengt het gilde een welverdiende vendelhulde aan deze gedecoreerde brandweerman. De felicitatie worden gegeven en in de kantine van de kazerne zijn drank en hapje klaargezet.