Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

OM eist tot tien jaar celstraf voor verdachten Laarbeekse overvallengolf

Den Bosch/Laarbeek - Aan het eind van 2018 werden er in Laarbeek vier overvallen gepleegd. Cafetaria De Donck, ESSO-tankstation in Beek en Donk (twee keer) en cafetaria 't Smikkelhuukske in Aarle-Rixtel. Het OM eiste afgelopen donderdag 13 februari tot tien jaar celstraf tegen de verdachten.

Pizza
De politie rekende de groep februari 2019 in toen zij na een overval een pizza bestelden. De telefoon die de overvallers gebruikten voor de bestelling werd afgeluisterd nadat de politie de eigenaar op camerabeelden had herkend. Toen het adres genoemd werd kwam de politie direct in actie.

Tien, zeven, vijf en vier jaar
Het OM eist tien jaar cel voor de hoofdverdachte. Tegen de medeverdachten werd zeven, vijf en vier jaar geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. De verdachten hebben in twee maanden tijd acht (gewapende) overvallen gepleegd. Een aantal van de mannen wordt ook beschuldigd van het inbreken in meerdere huizen in Aarle-Rixtel, Beek en Donk en Nuenen.

De verdachten zijn 21 of 22 jaar oud, drie van de verdachten komen uit de regio (Aarle-Rixtel, Helmond en Nuenen) en hebben een Somalische of Syrische achtergrond.

Een nachtmerrie
Het proces verliep erg moeizaam, de officier van justitie noemde de verdachten 'een nachtmerrie'. De overvallers bekenden alleen als er hard bewijs was. Als er geen overtuigend bewijs was gaven ze aan dat ze zelf onschuldig waren, en had de ander het gedaan. Ook gaven de verdachten aan dat drugs hun gedrag hadden veroorzaakt. Eén van de verdachten, wie naar eigen zeggen lachgas had gebruikt voor de overvallen, vond dat hij geen schuld had, omdat hij niet toerekeningsvatbaar was: "Na lachgas ben ik heel iemand anders." Een ander gaf aan dat de drugs hem werden opgedrongen en dat ook hem niks verweten kon worden.

Emotionele schade
De verdachten maakten tijdens de overvallen niet meer dan een paar honderd euro buit, maar de emotionele en indirecte schade was vele malen groter. De officier van justitie, Geerte Burgers, legt uit: "Klanten blijven weg, personeel is opeens veel lastiger te krijgen. En dat terwijl de getroffen winkeliers niets te verwijten is."