Afbeelding

CDA afdeling Laarbeek over de coalitievorming provincie

CDA afdeling Laarbeek over de coalitievorming provincie

Momenteel lopen de overleggen tussen de fracties van VVD Brabant, Forum voor democratie (FVD) en CDA Brabant over een mogelijke coalitie tussen deze drie partijen samen met mogelijk een vierde partij. Met name de racistische en kwetsende opmerkingen van de landelijke fractie van Forum en de partijstandpunten over de ontkenning van het stikstof- en klimaatprobleem, baren ons ernstig zorgen. Wat kunnen we verwachten van deze provinciale FVD fractie? Hoe constructief zullen ze optreden in een coalitie indien ze afstand moeten nemen van een deel van hun landelijke standpunten? Durven ze afstand te nemen van racistische en kwetsende opmerkingen van hun landelijk politiek leider?

Stikstof
Wij zijn blij dat de veehouderij in Brabant meer tijd krijgt om daadwerkelijk de gewenste verandering op gang te krijgen. Niet door afstel van maatregelen. CDA Brabant moet zich richten op ontwikkeling van nieuwe systemen. Systemen die niet alleen de stikstofemissie verminderen, maar ook de emissies van broeikasgassen, fijnstof en geur.

Klimaat
CDA Laarbeek vindt dat de komende jaren vol ingezet moeten worden op de energietransitie en op voorkoming van emissies van broeikasgassen. Hierbij moeten alle realistische opties worden bekeken: bronmaatregelen, zonnepanelenvelden, windmolens maar ook andersoortige opwekmethoden.

Algemeen beeld CDA Brabant
Door de ontwikkelingen van het afgelopen halfjaar heeft het CDA Brabant zich teveel geprofileerd als een partij voor de agrarische ondernemers. CDA Brabant heeft terecht geageerd tegen het beleid van de huidige coalitie. Er was onvoldoende eigen visie over de stappen die gezet moeten worden om de landbouw duurzamer te maken. Hierdoor is onbedoeld het beeld ontstaan dat CDA Brabant alleen opkomt voor de landbouw en daarmee het stikstofprobleem of natuurontwikkeling van ondergeschikt belang vindt.

Naar onze mening moet CDA Brabant zich profileren als een partij die niet alleen opkomt voor de landbouw maar voor alle burgers en bedrijven. En daarbij problemen voor natuur, klimaat en milieu op een constructieve manier wil aanpakken; integraal en evenwichtig.

Forum en VVD zullen aan moeten geven dat zij bereid zijn maatregelen te treffen om de hedendaagse stikstof- en klimaatproblemen op te lossen. Ontkennen of op de lange baan schuiven is geen optie. Indien ze de komende jaren deze problemen in een realistisch tempo willen aanpakken is vorming van een coalitie met deze partijen geen struikelblok voor ons.

Bestuur en fractie CDA Laarbeek