Subsidiebeleid gemeente Laarbeek

Mij is deze keer gevraagd om een verhaal te schrijven over het subsidiebeleid van de gemeente Laarbeek en dan vooral over subsidies die gegeven zouden kunnen en moeten worden aan kwetsbare senioren.

Een erg moeilijk onderwerp want wanneer doe je dit als gemeente nu goed. Als je op de gemeente website onder het kopje subsidies kijkt dan kun je zien naar welke instanties, verenigingen of organisaties er jaarlijks subsidies gaan en dan kun je de gemeente alleen maar een groot compliment geven. Vrijwilligers en mantelzorgers maar ook verenigingen, vooral met jeugdleden komen er erg goed van af.

Waarom dan toch dit verhaal want het lijkt wel eens dat het nooit genoeg is van wat we van de gemeente krijgen en vooral willen.

Mijn pleidooi is en blijft dat de breedste schouders de zwaarste lasten zouden moeten dragen en dat subsidiebeleid daarop gericht moet zijn.

Met het wegvallen van de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen door de scheiding van wonen en zorg zijn er de afgelopen jaren best wel wat leemtes gevallen in de zorg en opvang van kwetsbare senioren. Voor deze groep , waarbij veel mensen die niet geïndiceerd zijn voor zorg, zijn er gelukkig nieuwe initiatieven ontwikkeld. Ik denk hierbij aan de dagen voor super senioren georganiseerd door de verschillende KBO's. Maar vaak zijn dat eenmalige, korte en niet wekelijks terugkerende activiteiten.

Gelukkig zijn er wel een aantal structurele activiteiten voor deze doelgroep georganiseerd door de verschillende Zonnebloemafdelingen maar ook losse structurele activiteiten als de wekelijkse handwerkgroepen die in verschillende gemeenschapshuizen plaatsvinden. Vrijwilligers halen hierbij mensen uit hun isolement, ontzorgen mantelzorgers en bieden regelmaat aan deze kwetsbare groep. Vaak zijn het deelnemers die niet zelfstandig kunnen functioneren en een beschermde omgeving liefst in het eigen dorp nodig hebben.

Als je naar deze initiatieven zoekt in het huidige subsidiebeleid moet je helaas constateren dat de zonnebloemafdelingen er bekaaid af komen en dat de handwerkgroepen er helaas helemaal niet in staan.

Ik wens de gemeente succes toe bij het maken van deze moeilijke keuzes maar weet zeker dat het subsidiëren van kleine plaatselijke activiteiten heel veel zal opleveren en op lange termijn niet alleen voor de deelnemers...