Wim van de Burgt tijdens de kolderzitting
Wim van de Burgt tijdens de kolderzitting Foto: Teugelders van Ganzendonck

Carnavalszondag feestelijk afgetrapt met Kolderzitting

Tekst: Alexander Brutsaert

Beek en Donk – Het weer zit niet zo mee en het is nog vroeg. Toch stonden zondag in Café van de Burgt prominente Ganzendonckers voor het derde jaar op rij klaar om feestvierend Ganzendonck te amuseren met typisch Ganzendonckse tonpraat.

Alles op een hoopje
De Kolderzitting start om 11.11 uur. Al kort daarvoor lopen mensen het café in. Dit jaar zijn zes (bekende) Ganzendonckers gevraagd om op het smalle podiumpje te gaan staan en hun sterke verhalen te vertellen. De drukte is vooral te merken bij de vooringang. Presentator Antoon van Schaijk vraagt dan ook of iedereen naar voren opschuift. Wanneer zo’n beetje iedereen binnen is, kan de Kolderzitting beginnen.

Onthulling
Geert van den Wittenboer kondigt elke spreker aan door interessante weetjes te vertellen over diegene. Wanneer hij klaar is gaan de bijna allemaal verklede mensen in een erehaag staan om elke prater te verwelkomen. Daarbij kan het tamboerijnritme van een enthousiaste vrouw zeker niet ontbreken. Het motto van dit jaar is ‘Alles kumt goed’ en dat wordt door alle Kolderaars toegepast.

Zes originele typetjes
Hans Vereijken trapt dit jaar af. Hij daagt de huidige prins Antwan van Horik, alias Prins Luuk XLVIII, uit voor een lesje Ganzendoncks; Hans zegt Nederlandse woorden en de prins moet het juiste zeggen in dialect. Antwan die ‘altijd netjes praat’ slaagt voor zijn cursus Ganzendoncks. Het publiek is samen met Hans trots op hun scepterdrager.

Ex-PNL-lijsttrekker Bowen Straatman is de volgende Kolderaar. Hij heeft zijn politieke ambities het afgelopen jaar moeten opgeven – hij is verloofd en gaat trouwen. Toch geeft Bowen zijn verloofde Karlijn er flink van langs. “Niet het winnende lot uit de loterij” en “een zesje” zijn zomaar wat roasts richting zijn toekomstige vrouw. Gelukkig zegt Bowen na iedere grap over haar: ‘het is een grapje’. Ondanks dat politici volgens hem altijd liegen, is Bowen van plan een nieuwe partij te laten meedoen in de Laarbeekse politiek: de Kolderpartij. De partij gaat er echter niet komen, want ‘politici zoals ik vertellen leugens’, aldus Bowen.

Na een korte pauze met muziek verzorgd door Nummerke 3 is het tijd voor nog een politiek getint persoon, Arian de Groot. Hij laat trots zien hoeveel goede ideeën de gemeente de afgelopen jaren heeft bedacht – nul. Arian heeft al zijn grappen op deze zondagmorgen bedacht. Het publiek lacht er echter evenveel om.

De vierde prater is Walther van Kessel, die zowel prins, brandweervrijwilliger als dokter is geweest. Zijn ervaringen in het ‘Elkerkliek’ en zijn afsluitende gedicht zijn de hoogtepunten van zijn optreden.

Na de laatste break zijn Wim van de Burgt en Wieke Toonen de laatsten die de kroeg aan het lachen maken. Wim heeft lange en korte verhalen over van alles terwijl Wieke spottend is over haar eigen gewicht.

Uiteindelijk bedankt Antoon alle Kolderaars, waarna hij vermeldt dat de optocht ondanks het slechte weer toch doorgaat. Nog meer feest dus.