Spelletjes doen

Heerlijk deze leeftijd. Siem is nu vier jaar en een paar maanden oud. Al heel jong deed hij graag puzzeltjes maken. Maar nu is hij op een leeftijd dat hij heel graag spelletjes doet. We doen al heel lang memorie en andere spelletjes die leeftijd gerelateerd zijn. Vorige week heb ik hem kaarten geleerd! Ieder een stapel kaarten en wie de hoogste draait mag dat setje hebben. ‘Omleggertje’ hoorde ik van een vriendin dat het zo heette, opa noemt het nu ‘Holleedertje’. Maar zelfs hier heeft ie al een tactiek voor, dat ie stiekem van te voren kaarten kijkt. Zelfs voordat ie naar school moest om half negen, zei hij tegen acht uur die ochtend: ‘oma, hebben we nog tijd om te kaarten voordat ik naar school ga?”.

Ik had onze spellenkast eens doorgespit en kwam het aloude Ganzenbord tegen.” Oh”, zegt ie, “dat ken ik. Want mama en ik weten alles”. Nadat ik zelf de regels nog eens goed had doorgelezen, waren we een spelletje begonnen. Nu weet ik niet of jullie nog de spelregels hiervan kennen maar op nr. 58 ben je ‘dood’. Zo wordt dat ook benoemd. Dat vond ik echter niet zo goed klinken, want toen ik erop kwam, riep Siem: ‘yeah, oma is dood, oma moet opnieuw beginnen’. Ik stelde Siem voor om dit anders te gaan noemen, omdat ik het niet prettig vond klinken. ‘Nee’ zegt ie, ‘ik ook niet, ik wil niet dat opa en oma dood zijn’. Dus voortaan zijn we op nr. 58 ‘af’. Siem vond het ganzenbordspel wel superleuk en won ook nog eens direct. Dat kwam voor zijn humeur goed uit want nièt tegen verlies kunnen, zit bij hem zeker in de genen. Nadat opa thuis kwam, werd gevraagd of hij ook mee wilde doen. Met drieën startten we een nieuw spel. En warempel, het eerste spel was weer de winst voor Siem wat met een high-five werd beklonken. Opa en oma wilden revanche met een nieuw spel. Dat spel werd echter gewonnen door opa en dat had Siem niet verwacht. ‘Zeg je nou proficiat tegen mij’ zegt opa. “Nee’ moppert Siem ‘ dat hebben jullie bij mij ook niet gedaan en trouwens ik vind jullie helemaal niet lief’. Hij was zo teleurgesteld dat een nieuw spel niet meer hoefde.

Heerlijk dat hij zo van spelletjes houdt, dat past bij ons als kaart- en spelletjesfanaten. Ik verheug me nu al op de tijd dat we o.a. kunnen gaan duizenden en keezen. En natuurlijk hoop ik dat Lola te zijner tijd ook van spelletjes zal houden.