Afbeelding

Senioren op een zijspoor geparkeerd?

Senioren op een zijspoor geparkeerd?

Lange wachttijden bij het CBR zorgen ervoor dat 75+-ers die een medische keuring nodig hebben, daar soms veel te lang op moeten wachten. Bij senioren die nu zonder rijbewijs dreigen te zitten, wordt hun roze pasje sinds 1 december jl. automatisch met maximaal een jaar verlengd. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen heeft hiervoor groen licht gekregen. Maar volgens alle prognoses is de achterstand in het verstrekken van rijbewijzen komend jaar nog steeds niet weggewerkt. Tot die tijd verkeren deze senioren in onzekerheid én mogen zij in het buitenland de weg niet op.

Dat heeft grote consequenties, niet alleen incidenteel omdat mooie vakantieplannen niet kunnen doorgaan. Maar het wordt heel schrijnend als familiebezoek een eindje over de grens onmogelijk wordt. En na dat jaar? Stopt dan de rijbevoegdheid? Al die tijd staan deze senioren volkomen buiten hun toedoen op een zijspoor geparkeerd. Het gaat niet om een enkele 75-plusser. In totaal vallen in Nederland maar liefst 87.000 ouderen die hun gezondheidsverklaring hebben ingediend onder de regeling. Omdat een aantal van die senioren in Laarbeek wonen, horen wij als politieke partij meermaals de verhalen hoe mensen hierdoor in hun bewegingsvrijheid beperkt worden.

Dit kan zó niet langer! Als politieke partij “De Werkgroep” vinden we dat de rijksoverheid – de opdrachtgever van het CBR – hierbij tekortschiet. En we vinden het de taak van onze lokale bestuurders om hierbij een duidelijk signaal af te geven aan het CBR én de landelijke overheid. Wij moeten hier onze verantwoordelijkheid nemen en ook opkomen voor de gerechtvaardigde belangen van onze oudere inwoners.

Om die reden zal de fractie van De Werkgroep komende raadsvergadering (19 maart a.s.) een motie indienen. Daarin zullen wij het college van burgemeester en wethouders vragen hun invloed in Den Haag aan te wenden om de uitgifte van rijbewijzen aan 75+-ers te versnellen. Als we als gemeente Laarbeek zelf iets kunnen doen om de uitgifte van rijbewijzen sneller te laten te gebeuren, moeten we dat oppakken.

Fractie De Werkgroep