Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Van Lankveld lederwaren al zestig jaar een begrip in Beek en Donk

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Beek en Donk - Zijn ogen twinkelen als hij het over vroeger heeft. Tieske van Lankveld praat vol enthousiasme over zijn lederwaren zaak, die hij in 1960 begonnen is. De winkel, Van Lankveld lederwaren, wordt inmiddels gerund door dochter Annie en bestaat 60 jaar. Tieske (94) is er maar wat trots op. Aan de keukentafel praten vader en dochter over de zaak, die ze samen groot hebben gemaakt en een begrip in de regio is geworden.

In 1960 begonnen Tieske en zijn vrouw aan de Kerkstraat in Beek en Donk. "Met het repareren van lederwaren, tuigen en hamen maken voor paarden en ook zadels.” Tieske werd afgekeurd voor militaire dienst en begon te werken bij een oom in Veghel. "In Gemert en bij Wuffels in Helmond heb ik het vakgeleerd. Zadels maken en tassen. Bij Wuffels was ik meesterknecht en moest ik alles doen. Mijn baas in Helmond deed alles met zijn mond, niet met zijn handen. Dat deed ik.”

De stap om een eigen zaak te beginnen pakte goed uit. Vanuit de hele regio wisten mensen Tieske van Lankveld te vinden. "Koop bij de man die het repareren kan. Dat was de slogan en zo was het ook”, vertelt dochter Annie. 'We maken alle soorten nieuwe tuigen en maken Uw oude weer als nieuw’ staat er op een zelfgemaakte reclamefolder uit de beginjaren. Maar ook toen al konden mensen terecht bij Van Lankveld voor (reparatie van) koffers en tassen. De persoonlijke aandacht die klanten kregen en krijgen, dat maakte Van Lankveld groot. "Zowel even buurten als het goed opknappen van kapotte lederwaren, dat vinden de mensen fijn.”

Tieske stopte in 1984 in de winkel en Annie nam het over. "Een logische stap. Vanaf mijn veertiende werkte ik al in de winkel”, vertelt Annie, die het vak weer van haar vader leerde. Waar de focus bij vader vooral op de ruitersport materialen lag, schuift dat langzaam op richting het repareren en maken van tassen. "Tot 2016 heb ik de ruitersport erbij gedaan. Maar op een gegeven moment moet je keuzes maken. Maar dat wil niet zeggen dat mensen niet meer terecht kunnen voor reparaties van tuigen en het wassen van paardendekens. Dat doe ik nog steeds.”

Van Lankveld lederwaren schoof op naar ‘Anniestasjes.nl’. Ik draai lang genoeg mee en probeer gewoon goede kwaliteit te verkopen. Daar staan we om bekend en dat willen de mensen hebben. Iets van de grond af opbouwen valt niet mee, maar samen hebben we dat gedaan”, zegt Annie terwijl ze met een trotse blik naar vader Tieske kijkt.