Sports-Lockdown!

Als ik eerlijk ben, heb ik überhaupt geen zin gehad om aan deze column te beginnen. Eigenlijk kom je met het schrijven van iets, toch uit op het verschrikkelijke coronavirus en juist daar had ik geen behoefte aan. De gehele dag hoor je over en weer over dit, door de gehele wereld, sluipende virus, wat jouw gemoedsrust zeker niet ten goede komt.

Over niks kun je blij zijn, aan niks plezier beleven, als je telkens ook maar even aan de vele doden, besmette mensen en overvolle ziekenhuizen denkt. Nee, het is bizar, wat er allemaal gebeurt op het moment. Waren er velen in het begin nog wat sceptisch en beteugelden we het met "het is toch ook maar gewoon een griepje", nu denken we daar héél anders over en wordt het een heuse volksvijand. Vonden we het vreemd toen er zaken gesloten werden en werden we pissiger toen er ook alle sporten werden uitgegooid, nu hebben we het allemaal geaccepteerd. Het moet wel, willen we enigszins wat weerstand willen bieden.

Natuurlijk is het niet leuk om zonder publiek te voetballen, of de Olympische Spelen plaats te laten vinden, zonder landen die zich al bij voorbaat hadden afgemeld en zal er hopelijk ook niet gefietst worden tijdens de Tour de France!

Kom op mensen, wat is het waard?

Natuurlijk kost het verzetten of het niet laten doorgaan veel geld. Maar ook de maatregelen kosten veel geld, aan héél veel mensen, bedrijven en noem ze allemaal maar op. De gezondheid eerst, later zullen we de rest samen moeten oplossen! En dan is het maar goed dat Trump het hier niet voor het zeggen heet, want die wil volgende week bij wijze van spreken al weer 'open'! Neem dan een voorbeeld aan Jan Lammers, die een geweldige opening van het Formule 1- seizoen op 'zijn' Zandvoort, door de neus geboord zag gaan, maar het ontzettend respectvol oppakte, dat de gezondheid van eenieder boven alles staat!

Nee, het zijn weken van onrust en onzekerheid aan het worden en er wordt veel van ons gevraagd, waarvan ik hoop dat we dat ook zullen oppakken. Blijf gewoon thuis als je er niet voor jouw werk uit moet, bestel desnoods jouw boodschappen via de boodschappen-app, ga met jouw naasten beeld-bellen, houd ten alle tijde anderhalve meter afstand en probeer er zo de komende weken wat van te maken. Maar zoek elkaar alstublieft niet op beste mensen, maak elkaar niet ziek en volg de restricties op, die van hogerhand ons opgelegd worden. Samen moeten we dit doen, welke nationaliteit je ook hebt, in welke provincie of stad of dorp je woont, voor welke sport of club je ook bent!

DENK AAN JE ZELF EN AAN ELKAAR!