Nou uw zin?

Heftig in mijn leven waren midlife- en huwelijkscrisis, oliecrisis en bankencrisis. Het toppunt? Corona. Ik heb goed nieuws voor u. Ze waaien over, al die crises! Ook Corona! Neem dat maar van mij aan.

Ik vertel u het volgende met enige schroom. Ik ben er niet trots op. Laat dat duidelijk zijn. Tijdens de oliecrisis van 1973, was ik leerkracht, in een dorpje 30 km verderop. De oliesjeiks draaiden de oliekraan dicht. Benzine werd schaars Het dorpje was alleen te bereiken met eigen vervoer. Ik kocht jerrycans van twintig liter. Die vulde ik met benzine. Dagelijks tanken en aftappen. Ik groef een gat in de grond en verborg daarin mijn voorraad. Regelmatig kwamen er enkele jerrycans bij.

Benzine ging op de bon. Ik kreeg geen bonnen. Leerkracht was geen vitaal beroep. Ik lachte in mijn vuistje. Ik bleef gewoon doortuffen in mijn Renaultje 4! Toen mijn voorraad zienderogen slonk, kreeg ik het door. Mijn gedrag was egoïstisch en dom. Ter verdediging kan ik aanvoeren dat ik jong was. Met een nog onvolgroeid brein. De oliecrisis ging onverwacht snel voorbij. Niet voor mij. Mijn straf? Wekenlang stond ik nog te kloten met een jerrycan, een slang en een trechtertje!

De gemiddelde Nederlander gebruikt per dag ongeveer 50 velletjes toiletpapier. Voor de billen te poetsen, de neus te snuiten, overtollige druppeltjes weg te vegen. Dat is per jaar 18250 velletjes, ongeveer 125 rollen. Niemand weet wanneer de Coronacrisis over is. Ik ga uit van een jaar. Als hamsteraar wil je tot het einde blijven poetsen, snuiten, vegen. Anders heeft hamsteren geen nut.

Bent u hamsteraar? Met een volgroeid brein? Besef dan, dat u anderen veel ongemak bezorgt. Dat geldt niet alleen voor toiletpapier. Ook voor blikken bonen, potten ananas, rode bietjes, zuurkool, pasta, rijst, zelfrijzend bakmeel, kauwgum, drop, handgel, pindakaas en inlegkruisjes.

Beste hamsteraar. Eens komt de dag dat wij het einde van de crisis vieren. Groots, met knalvuurwerk, straatfeesten, lichtshows en barbecues. Doktoren en verpleegsters worden rondgereden op platte karren. Uitzinnig toeterend ambulancepersoneel. U zit eenzaam op het toilet. Plotseling overvallen door een hevige en langdurige diarree.

Nou uw zin?