Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

‘Dè pumpke’ weer in volle glorie te bewonderen

Tekst: Daan Daniëls
Foto: Liesbeth van Boxtel

‘Dan wil ik zo gèr weer naar Ale terug,
want dan zie ik weer dè Pumpke,
dè pleintje, die brug’

Aarle-Rixtel - Iedereen in Aarle-Rixtel is bekend met het refrein van wellicht wel het beroemdste lied over Aarle-Rixtel. In 1984 schreven Henk van Beek en Henk van Gerwen, beter bekend als het duo Boel Nölle, het nummer ’t Pumpke. Beschreven werd dat waar je ook bent, je altijd terugverlangt naar Aarle-Rixtel. Met als meest iconisch kenmerk ’t Pumpke aan het Heuveltje.

Sinds deze week is ’t Pumpke in zijn volle glorie weer te bewonderen. Een grondige renovatie was nodig om de 168 jaar oude dorpspomp klaar te maken voor de toekomst. In 1852 werd de toen nog werkende pomp geplaatst op de Kouwenberg in Aarle-Rixtel. De Kouwenberg was in de negentiende eeuw een verzamelpunt voor jaarmarkten en veemarkten. Daarom moest er ook een drinkplek komen voor de dieren. De gietijzeren pomp was de uitkomst. Op kosten van het gemeentebestuur werd de pomp daar geplaatst. In 1924 moest er een andere plek gevonden worden. Harmonie De Goede Hoop wilde namelijk een kiosk plaatsen op de Kouwenberg. De pomp verhuisde naar een ander kenmerkend plein in Aarle-Rixtel, Het Heuveltje. Al bijna 100 jaar is het daar nu te bewonderen.

Alleen de afgelopen maanden was het een desolate aanblik. De pomp was van zijn sokkel gehaald. Een opknapbeurt was nodig, anders zou het rijksmonument verloren gaan voor de toekomst. ,,In 2016 heb ik het al aangekaart”, vertelt Henk van Beek. ,,De gemeente gaf eerst aan geen geld te hebben. Uiteindelijk bleek er in het potje Kunst en Cultuur nog 62.000 euro te zitten”, zocht Van Beek uit in de kadernota van vorig jaar. ,,Zandenbouw BV maakte een offerte, 14.000 euro.” Het Aarle-Rixtelse bedrijf haalde de dorpspomp in januari naar de werkplaats en plaatste de compleet gerenoveerde pomp deze week terug. Van Beek: ,,Het is echt een specifiek kenmerk voor Aarle-Rixtel. Net zoals het Hagelkruis. Iedereen kent het.”