Afbeelding
Foto:

In Memoriam Maria van de Laar

In Memoriam Maria van de Laar

In Zorgcentrum De Pastorie in Aarle-Rixtel overleed op zaterdag 25 april Maria van de Laar uit Lieshout. Ze werd 87 jaar. De uitvaart is a.s. vrijdag in besloten kring.

Veel ouderen in Lieshout kennen Maria van de Laar als onderwijzeres van de Mariabasisschool, waar ze ook hoofd der school was. Maria groeide op in Lieshout, in een gezin van zeven kinderen, twee jongens en vijf meisjes. Maria volgde de Mulo en de Maria-Kweekschool van de “Zusters van Liefde” in Schijndel. Vrijwel heel haar werkzame leven heeft ze het basisonderwijs in Lieshout gediend.

Maria was een vrouw die midden in de gemeenschap stond. Ze was er graag bij. Ze hield van mensen, ze was oprecht geïnteresseerd in het wel en wee van haar geliefde dorp. Binnen de school maar ook daarbuiten was Maria zeer actief. Maria was medeoprichtster van de bibliotheek en van de scouting. Ze was lid van het Oranjecomité, promotor van het Openlucht theater Mariahout, lid van het kerkbestuur, commissaris van Harmonie Sint Caecilia Lieshout-Mariahout. En nog veel meer. Als waardering voor haar grote inzet werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze ontving de erepenning in zilver van de gemeente Lieshout. “Ik had geen tijd om te trouwen”, heeft ze meermalen gezegd. Ze bleef haar hele leven vrijgezel.
Samen met haar ongetrouwde zus Oda woonde ze in de Dorpsstraat. Naar tevredenheid.

Wij kennen Maria vooral goed als commissaris van Harmonie Sint Caecilia. Ze was de eerste vrouwelijke commissaris bij de harmonie. In die tijd, 24 april 1970, een unicum. Want harmonieën en fanfares waren mannenbolwerken. Maria was een voortreffelijke commissaris. Ze bezocht alle belangrijke vergaderingen en toonde zich een ware ambassadrice van de amateurmuziek. Financieel en moreel was zij voor ons een steunpilaar. Een baken, contactpersoon voor school en muziek. Wij zijn haar zeer dankbaar. Samen met zus Oda was zij in haar goede jaren ook nauw betrokken bij het Au Herremenieke van Lieshout. Ze genoten ervan.
De laatste jaren echter was haar gezondheid tanende. Ze was nog wel heel helder, maar het ging fysiek niet meer zoals zij dat graag wilde.

Ze overleed afgelopen zaterdag, een dag nadat ze vijftig jaar lid en commissaris was van onze harmonie. En juist op die dag hadden we voor haar een serenade in De Pastorie gepland. In dit geval vanwege corona een virtuele serenade. Jammer. Tijdens de dienst morgen zullen we op aangepaste wijze een muzikaal eerbetoon brengen. In elk geval de Last Post ten afscheid.

Bedankt Maria!

Bestuur en leden
Harmonie Sint Caecilia