Afbeelding

In 2020 geen contributie en geen ZOD-ledenactiebonnen

Gratis lid worden van Zorg om het Dorp Mariahout

Mariahout - Vereniging Zorg om het Dorp is sinds 2003 dé dorpsvereniging van Mariahout. Het heeft als doel Mariahout in beweging te brengen en op deze manier leefbaar en levensloopbestendig te maken en te houden.

Zij doet dit met een gekozen bestuur en meer dan 40 werkgroepen en/of contactpersonen die vrijwillig actief zijn en midden in de gemeenschap staan. Allen werken aan de kwaliteit van het dorp. Meer dan 400 huishoudens zijn lid en ook u kunt lid worden. Dus meld u aan, want in 2020 is het lidmaatschap gratis.

Sinds 2003 betalen leden €10,00 per jaar. Dit bedrag is met toestemming van de leden vastgesteld. Toen in 2010 het bestuur van ZOD tevens de functie van ‘Dorpsraad Mariahout’ kreeg en subsidie ging ontvangen van de gemeente Laarbeek, heeft de ledenvergadering besloten om toch de contributie aan te houden. Dit ter behoud van de betrokkenheid van de inwoners bij de vereniging. Elk huishouden dat lid is ontvangt sindsdien een ZOD-ledenactiebon van €7,50. Deze is jaarlijks te besteden aan initiatieven en verenigingen in Mariahout; dit ter ondersteuning. Voorbeelden hiervan zijn korting op ‘ZOD alleengaanden-diner’, OV-chipkaart om buurtbus-gebruik te stimuleren, ondersteuning van toneelvereniging Mariahout en OLTM, stimulering van (neven)activiteiten tijdens de kermis o.l.v. ZOD-werkgroep Kermis. Voor 2020 zou tijdens de ledenvergadering (uitgesteld naar 6 oktober) voorgesteld worden om met de ledenactiebon ook producten bij ZOD-handwerkgroep Mariahout te kunnen kopen. Hierover moet nog worden gestemd. Alle doelen worden jaarlijks door de leden goedgekeurd.

Door het wegvallen van bovenstaande activiteiten in verbond met de coronamaatregelen zijn deze ZOD-ledenactiebonnen moeilijk af te halen en te gebruiken. Dit heeft het bestuur van ZOD doen besluiten om dit jaar geen contributie te heffen en nieuwe leden een gratis lidmaatschap aan te bieden. Meer informatie over Zorg om het Dorp zie www.zorgomhetdorp.nl / Projecten.

Jonge gezinnen pak jullie kans
Veel jongeren, die zelfstandig in Mariahout zijn gaan wonen, waren vaak via hun ouders lid van ZOD. Omdat ze nu in Mariahout een eigen huishouden vormen en vaak een gezin stichten, is het belangrijk om mee te gaan denken over de toekomst van eigen dorp. Daarom wordt het lidmaatschap van juist deze jongeren zeer op prijs gesteld. Zorg dat je invloed hebt op alles wat er in het dorp speelt. Dat geldt trouwens niet alleen voor jong maar ook voor oud. Wordt daarom gratis lid van ZOD in 2020 en ervaar wat deze dorpsvereniging u te bieden heeft. Naast initiatieven van de vele ZOD-werkgroepen, het buurtverenigingenoverleg en een vinger aan de pols bij de gemeente e.a. instanties geeft ZOD Nieuwsbrieven en Nieuwsflitsen uit om u te informeren. Tijdens coronatijd ontvangen leden momenteel twee keer per maand een uitgebreide digitale update over zaken die in Mariahout spelen. (Leden zonder emailadres ontvangen deze in de bus). De moeite waard om te lezen en dus op de hoogte te blijven van wat er in Mariahout leeft. Iedereen is van harte welkom zich aan te melden via www.zorgomhetdorp.nl / home / lid worden.

Dorpsraad Mariahout
Het gekozen bestuur van ZOD is tevens ‘Dorpsraad Mariahout’. De dorpsraad wil alle inwoners van Mariahout informeren. Daarom wordt er minimaal 1x per jaar een uitgebreid jaaroverzicht huis-aan-huis verspreid in het dorp. Het bestuur organiseert openbare bijeenkomsten waar iedereen mee kan denken over zaken die in Mariahout spelen. Ook voor nieuwe initiatieven kunt u bij deze dorpsraad terecht. Hiervoor kunt u subsidieaanvragen indien bij het Leefbaarheidsfonds. De dorpsraad onderhoudt contacten met de andere dorpsraden, B&W en met medewerkers van de gemeente Laarbeek. Dat geldt ook voor andere instanties. Heeft u vragen stel die dan via secretariaat@zorgomhetdorp.nl of kom op donderdagmiddag naar het ZOD service-uurtje in het Dorpsservicecentrum van het Buurthuis (als deze weer geopend is).

Secretaris Henk Hulsen gedecoreerd
Onlangs werd de secretaris van de dorpsraad Mariahout / ver. Zorg om het Dorp, van de locatieraad van de Lourdeskerk en van Stichting Groene Hart van Mariahout gedecoreerd door de Koning. Van harte proficiat. Het bestuur van ZOD weet als geen ander hoe groot zijn inzet is voor ons dorp.

Henk en Marieke Hulsen