Kylie (m)
Kylie (m) Foto:

Kylie Faassen bewaakt met de marechaussee de openbare orde op Sint Maarten

“Mijn ouders vinden het lastig, maar steunen me wel”

Tekst: Nikki Barten

Beek en Donk/Sint Maarten – Toen oud-Beek en Donkenaar Kylie Faassen (28) de vraag kreeg of ze naar Bonaire wilde, hoefde ze geen seconde na te denken. De coronacrisis gooide echter roet in het eten, waardoor het vliegtuig niet op Bonaire landde, maar Sint Maarten als eindbestemming kreeg. Als lid van de marechaussee zet Kylie zich daar nu in de coronatijd in om de openbare orde op het eiland te bewaken. DeMooiLaarbeekKrant sprak via een videoverbinding met Kylie.

Kylie, kun je iets over jezelf vertellen?
“Ik ben opgegroeid in Beek en Donk en heb daar altijd met veel plezier gewoond. Maar ik ben ook een wereldreiziger én carrièregericht. Na de middelbare school ging ik de toerismebranche in, waardoor ik op diverse plaatsen in de wereld tijdelijk gewoond en gewerkt heb. Inmiddels woon ik 4 jaar in Leiderdorp, omdat ik bij defensie op Schiphol ging werken. Ik zit bij de grensbewaking op Schiphol.”

En toen kwam de vraag of je naar Bonaire wilde…
“Klopt. Je weet dat zo’n vraag kan komen en ik hoefde hier dan ook niet over na te denken. Mijn partner Sven werkt ook bij de marechaussee. Wij weten van elkaar dat dit bij ons werk hoort en dat we dat graag willen. De bestemming Bonaire veranderde al snel naar Sint Maarten, vanwege de coronacrisis. Op Sint Maarten is veel armoede. Het eiland leeft van het toerisme. Dat ligt nu natuurlijk stil en dat versterkt de armoede nog verder. Daarnaast is de gezondheidszorg niet te vergelijken met die van ons. Op een eiland gaat – omdat je dicht op elkaar leeft - alles veel sneller, terwijl er maar een beperkt aantal ic-bedden beschikbaar is. Daarnaast is het eiland nog steeds herstellende van orkaan Irma.”

Je bewaakt mee de openbare orde op het eiland. Hoe gaat dat in zijn werk?
“Wij zijn met een twintigtal collega’s naar Sint Maarten gevlogen. Sint Maarten kent een Nederlands en Frans gedeelte. Het eiland zit in een strenge lockdown, alles is hier dicht. Alleen op maandag, woensdag en vrijdag is de supermarkt open. Samen met het Korps Politie Sint Maarten en het Nederlandse Korps Mariniers zijn we als marechaussee verantwoordelijk voor de openbare orde. We werken steeds in shifts, dus ook met nachtdiensten. We proberen er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de inwoners de maatregelen goed naleven. We controleren onder andere ook bij de grens. Deze is op slot. Je mag hier alleen met toestemming doorheen.”

De coronacrisis is de aanleiding. Zijn jullie hier ook op getest?
“Uiteraard. Een paar dagen voor vertrek zijn we getest. In die tijd zou je natuurlijk besmet kunnen raken. Daarom zijn wij op Sint Maarten meteen met een bus naar onze accommodatie gebracht en moest iedereen naar zijn of haar eigen kamer. Daar is een nieuwe test afgenomen. Totdat de uitslag bekend was – drie dagen later – hebben we in quarantaine gezeten. Gelukkig was iedereen ‘negatief’, waardoor we met zijn allen toen het werk op konden gaan pakken.”

Vind je het niet eng dat je zo ver van huis zit?
“Een beetje wel, maar dat is de keuze die je maakt. Er is heel duidelijk tegen ons gezegd dat je niet zomaar naar huis kan als er iets gebeurt. Stel dus er gebeurt iets met een van mijn naasten, dan is de kans klein dat ik snel terug ben in Nederland, omdat het vliegverkeer grotendeels platligt.”

Hoe reageerde jouw omgeving op jouw besluit?
“Mijn partner snapt het heel goed, omdat hij hetzelfde soort werk doet. Mijn ouders vonden het wel heel lastig. Mijn moeder had coronaklachten voorafgaand, waardoor ik ze weken voor vertrek al niet meer had gezien. Op de dag dat ik naar Sint Maarten vertrok, ben ik langs hun huis gereden en heb ik ze vanuit de auto gedag gezegd. Dat is iets wat ik per se wilde doen en dat was natuurlijk wel even slikken. Mijn ouders vinden het lastig, maar snappen wel waarom ik het doe. Zij steunen mij gelukkig.”

En nu?
“Nu zijn we volop bezig hier op Sint Maarten. Zodra de coronacrisis minder wordt, bestaat de kans dat ik nog naar Bonaire ga. Ik blijf voor maximaal 6 maanden weg, dat is zeker. Wat mijn verblijf en werk precies gaat zijn de komende maanden, is dus nog even afwachten.”

Kylie bewaakt de openbare orde op Sint Maarten