Medewerkers van Kindcentrum De Raagten zorgden voor een warm en vrolijk welkom. De feestelijk versierde ingangen werkten drempel verlagend. De kinderen vonden het een stuk minder spannend om zonder papa of mama naar binnen te gaan.
Medewerkers van Kindcentrum De Raagten zorgden voor een warm en vrolijk welkom. De feestelijk versierde ingangen werkten drempel verlagend. De kinderen vonden het een stuk minder spannend om zonder papa of mama naar binnen te gaan. Foto: Joost Duppen

Basisscholen na twee maanden eindelijk weer open

Laarbeek - Op 16 maart moesten de scholen in heel Nederland hun deuren sluiten. Bijna twee maanden waren de kinderen thuis. Langer dan tijdens de zomervakantie zagen zij hun klasgenootjes en leerkrachten niet. Doordat Laarbeek zwaar getroffen werd door het coronavirus, brak een onzekere tijd aan. Terwijl de scholen open bleven voor opvang aan kinderen van ouders uit de cruciale beroepen en kwetsbare gezinnen, werd daarnaast het thuisonderwijs in korte tijd gerealiseerd.

Hoewel dat even wennen was, deed iedereen ontzettend z’n best om het onderwijs op afstand tot een succes te maken: kinderen, ouders, leerkrachten, directies, onderwijsassistenten, conciërges, vakdocenten, overblijfmoeders, buitenschoolse opvang, schoonmakers en vele anderen!

Maandag 11 mei mochten de scholen eindelijk weer (gedeeltelijk) open. Het weerzien tussen leraren en kinderen was hartverwarmend, ondanks de 1,5 meter afstand. Wat we nu al weten: er is de afgelopen periode door iedereen veel geleerd! Kinderen leerden niet alleen lezen, schrijven en rekenen. Ook hun ict-vaardigheden gingen in korte tijd enorm vooruit. Verder leerden kinderen bijvoorbeeld zelfstandig werken, plannen, meten (hoeveel is 1,5 meter), handen wassen, een kaartje schrijven aan je oma, alleen spelen, je verjaardag vieren zonder vriendjes, een ruzie oplossen met je broertje, onderhandelen met je moeder, klusjes in huis, boodschappen doen voor zieke mensen, etc. Uit de toegestuurde foto’s blijkt verder dat veel kinderen een nieuwe hobby hebben, zoals koken, bakken, tekenen, knutselen, zingen, timmeren, vissen, hutten bouwen, dieren verzorgen. Allemaal waardevolle dingen, die je niet kunt toetsen, maar waar zij hun verdere leven nog plezier van kunnen hebben. Omdat ze kortom zoveel dingen geleerd hebben, hoeven ouders dan ook niet bang te zijn dat hun kind de afgelopen maanden een achterstand heeft opgelopen.

Ouders leerden in een mum van tijd om nog beter dan voorheen hun dag in te delen om hun eigen werk en de zorg voor anderen te combineren met de begeleiding van de kinderen. Wat een prestatie hebben zij geleverd! Leraren leerden online les geven, chatten en vergaderen. Ze leerden hoe zij de essentie van de leerstof als heuse youtube-sterren over konden brengen aan de kinderen via inspirerende of hilarische instructiefilmpjes.

In de meivakantie is er hard gewerkt om te zorgen dat de scholen op een veilige en fijne manier weer open konden. Elke school heeft er goed over nagedacht hoe zij het onderwijs het beste konden inrichten met een halve klas op school en een halve klas thuis, zoveel mogelijk rekening houdend met belangen van school, kinderen, ouders en buitenschoolse opvang. Er is nagedacht over de prioriteiten in het leerstofaanbod, de hygiëne-maatregelen, de inrichting van het gebouw, de lesroosters, de pauzes, de groepsindeling, het thuisonderwijs, etc.

De eerste weken zal er veel aandacht zijn voor het welbevinden van de kinderen en voor alles wat de kinderen de afgelopen tijd thuis geleerd hebben en dat is heel veel!

Afbeelding
Afbeelding