Afbeelding
Foto:

Hagelkruis in Aarle-Rixtel wordt in ere hersteld

Tekst: Daan Daniëls

Aarle-Rixtel - Nu is het nog omringd met bouwhekken en staat het er maar verlaten bij, maar binnen niet al te lange tijd wordt het hagelkruis in Aarle-Rixtel weer in oude glorie hersteld.

Tot voor kort stond het Hagelkruis moederziel alleen op het kruispunt van zandpaden op de Hoge Akkers. Het hekwerk dat kapot gereden was, is gerepareerd. Het oorspronkelijke muurtje waarop het hek hoort te rusten (zie oude foto), wordt opgehoogd, zodat het hagelkruis weer een duidelijk herkenningspunt wordt. De gemeente Laarbeek plaatst er een bankje en twee bomen bij (ter bescherming van het hagelkruis en het hekwerk) en er komt een infobord bij te staan zodat mensen de historie van het kruis kunnen lezen.

Want uniek is het kruis bij het zandpad aan de Hoge Akkers. Het dateert uit de middeleeuwen en staat vermoedelijk al zo’n 700 tot 800 jaar op die plek. Het is uniek in zijn soort in Nederland. Het is niet van grote materiële waarde (het kruis is van steen), maar de immateriële waarde is des te groter. Lange tijd werd het omring door het hekwerk, maar het vele landbouwverkeer dat gebruikmaakt van de zandpaden daar, heeft het hekwerk vermoedelijk vernield. Daarom worden de greppels die er ooit lagen om de scheiding tussen de zandpaden en de agrarische percelen duidelijk te markeren ook terug in het landschap aangebracht. Voor het landbouwverkeer komen er oversteekplaatsen. Dit alles om het hagelkruis voor lange tijd te beschermen.

"Het hagelkruis is het oudste van Nederland en is als enige altijd op de plek blijven staan, waar het in het begin is neergezet”, weet Henk van Beek van heemkundevereniging Barthold van Heessel uit Aarle-Rixtel. "Het werd geplaatst om demonen weg te jagen en gewassen te beschermen tegen hagel. Het is bijzonder dat het kruis de kruistochten doorstaan heeft.”

Het Hagelkruis in Aarle-Rixtel omstreeks de jaren '50