“Alerte burgers helpen om de samenleving leefbaar te houden”

Diverse overtredingen bij grote geslaagde handhavingsactie

“Alerte burgers helpen om de samenleving leefbaar te houden”

Diverse overtredingen bij grote geslaagde handhavingsactie

Tekst: Alexander Brutsaert

Laarbeek – De gemeente voerde op woensdag 3 juni een aantal handhavingsacties uit bij diverse Laarbeekse bedrijven, met name op de bedrijventerreinen. Het gaat om elf ondernemingen waarbij Samen Sterk in Brabant (SSIB) en het Peelland Interventie Team (PIT-team) controleerden op diverse overtredingen. Doel van de acties is de maatschappij beschermen tegen (illegale) activiteiten die plaatsvinden. De dag werd succesvol afgerond.

Doel
SSIB is een organisatie die zich met de inzet van boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) richt op handhaving in de buitengebieden in Brabant. De controles bij de elf Laarbeekse bedrijven kwamen tot stand door grondig onderzoek vooraf. Zo vond een eerdere PIT-controle al in januari plaats, die volgens burgemeester Frank van der Meijden succesvol verliep. “Er kwamen dit keer 11 adressen in beeld, waar we na goede voorbereiding informatie gingen ophalen om duidelijk te krijgen welke activiteiten er plaatsvinden”, legt de burgervader uit. Een veilige leefomgeving is daarbij belangrijk. Zo werd op deze 11 adressen onder andere opgetreden tegen de overtreding van milieuregels, brandveiligheid, illegale bewoning, onveilige opslag van lachgas en controle van auto’s zonder kenteken.

Vijftien mensen (politie, brandweer, handhaving, SSIB, PIT-team etc.) verdeeld in twee teams begonnen met deze PIT-actie vorige week woensdagochtend. Peter Knoops, teamleider van het PIT-team, vertelt: “We bellen netjes aan bij de bedrijven en willen graag het gesprek aangaan. Dat lukt altijd; soms direct en soms moesten we even wachten, omdat de eigenaar niet aanwezig was.”

Bijzondere ontdekkingen
Sommige zaken zijn door eerdere signalen van omwonenden, boa’s of politie getipt bij het PIT-team. Er was dan vaak al een vermoeden van een misstand bekend. De gemeente mag niet naar buiten brengen om welke bedrijven het gaat. De actie leidde uiteindelijk tot een aantal ontdekkingen. Zo vond het team op één adres drieduizend pakjes sigaretten en is er bij een andere locatie een enorm grote lachgasopslag aan het licht gebracht. Het PIT-team ging later op de dag terug om te kijken of er actie was ondernomen. Hieruit bleek dat er een voorlopige oplossing was getroffen. “We weten nooit zeker of de personen die wij aanspreken zich echt aan onze afspraken zullen gaan houden”, zegt de burgemeester.

Terugblik
Woensdag aan het einde van de dag waren alle 11 locaties gecontroleerd. Van der Meijden en Knoops kijken hier positief op terug. “Een goede voorbereiding op zo’n controle is heel belangrijk, vooral als je met een grote groep bent”, licht de burgervader toe. De gesprekken waren volgens Knoops niet altijd even makkelijk. “Soms liepen de emoties hoog op. Maar uiteindelijk mogen we concluderen dat deze lange controledag als zeer geslaagd bestempeld mag worden.”

De aanpak van criminaliteit en ondermijning is volgens de heren een continu proces. Van der Meijden besluit: “We blijven deze strijd voeren en grijpen in als er iets niet in de haak is. Ook de maatschappij heeft een signalerende rol. Mensen kunnen zich bewust zijn van wat er zich in hun omgeving afspeelt en melden bij de politie als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt. Alerte burgers helpen om de samenleving leefbaar te houden.”