Vrijheid van meningsuiting mét respect!

De laatste weken is er weer veel te doen, om het feit wie of wat en tegen wie of waarom iets gezegd wordt, waarbij ‘racisme’ om de hoek zou zijn gekomen! De zwarte pieten kwestie is nog in aller hevigheid aan de gang, waarbij de voorstanders van de Sinterklaasknecht steeds meer in het verweer komen, omdat nu zij zich benadeeld voelen en aangetast in hun gedachtengoed. En dit verweer, wat ook niet altijd de schoonheidsprijs verdient, wordt weer gretig aangewend door de tegenstanders van Pieterman, die zeggen op hun beurt nu gediscrimineerd te worden. En zo blijven we elkaar ‘bestoken’ en verwijten maken.

De politiemensen in Amerika worden scherp gevolgd of ze niet al te vlug schieten, op met name donkere mensen, met dodelijke afloop tot gevolg. Ook hier durven agenten steeds minder resoluut op te treden, bang voor represailles als het slachtoffer niet ‘Europees’ is.

Elk moment wordt aangenomen, lijkt het wel, om te kunnen zeggen dat er wordt gediscrimineerd. Sommigen voelen dat echt zo, anderen voelen het niet, maar doen met de ‘demonstratie’ mee en wéér anderen denken er voor zichzelf goed aan te doen, om eens van zich te laten horen ‘tegen discriminatie’ te zijn en zo meer aanhang te krijgen, voor wat dan ook! Zo nu ook weer met J. D. die altijd onzin uitkraamt, zijn vrijheid van mening uiten ook altijd gebruikt, wellicht staat hij ook nog achter zijn eigen ‘uitkraamsels’, maar velen vallen erover, als ware het je reinste discriminatie. Gelukkig, voor onze vrijheid van meningsuiting, zijn er ook veel mensen die nu ‘partij’ trekken voor de grote ‘bromsnor’! Of discrimineer ik hem nu?

Hij zegt wat ie vindt, al geloof ik hem niet altijd en wil hij volgens mij ons gewoon opfokken... wat bij sommigen blijkbaar helpt, om hem dan ook ‘af te maken’! En met hen ook velen moraalridders, die straks weer gewoon voetballen in Qatar, waar menigeen in slavernij gewerkt heeft aan de grote stadions en waar velen hierdoor ook gestorven zijn. Maar dan mag de politiek het sportieve gedeelte niet in de weg staan en telt het allemaal niet meer mee. Nee, let maar op, we staan straks weer gewoon te springen voor onze Oranjehelden, met onze aanvoerder voorop, die nu, met zijn achterban, het programma en de media aldaar wil boycotten. Heb je de ballen, dan boycot je het programma, maar dan óók het WK voetbal! Dan scoor je punten en doe je waar je voor staat! Respect voor eenieder zijn en/of haar mening en deze dan ook wereldwijd uitdragen, te beginnen bij jezelf, wat je zegt, wat je doet en waar je achter staat.

Een donker getint meisje in mijn klas, schrok van mijn vraag wat zij hier allemaal van vond! Ze voelde zich helemaal niet ‘donker’: ”Ik voel me net als de andere kinderen in onze klas, want ik speel en werk met hen en ze doen ‘gewoon’ tegen me. Ik merk hier niks van, het is hier leuk!”

“Waren we nog maar kinderen”, denk ik soms óf gedragen we ons soms als kinderen? Ik weet het niet meer, straks discrimineer ik nog!