Tanja van de Ven-Vogels
Tanja van de Ven-Vogels Foto: Joost Duppen

Meid, waar ben je aan begonnen?

“Heb je geen spijt?” of “Houd je het nog vol?”

Op de eerste vraag is het antwoord ontkennend, op de tweede volmondig bevestigend. Ik doel op het feit dat ik ruim anderhalf jaar geleden “ja” heb gezegd op de vraag of ik me kandidaat wilde stellen voor de Provinciale Statenverkiezingen van onze provincie Noord-Brabant. Men was op zoek naar een landbouwwoordvoerder. Dat het een enorme uitdaging zou gaan worden, wist ik als geen ander. In Brabant worden veehouders, middels het landbouwbesluit van 2017, gedwongen om sneller te verduurzamen dan de veehouders in de rest van Nederland. Dat voelde niet rechtvaardig. Voor Nederland gold en geldt geen datum voor de realisatie van de nieuwe duurzaamheidsnorm voor stallen, echter in Brabant lag de afspraak op 2028. Maar in het genoemde landbouwbesluit werd voor Brabant die datum zes jaar naar voren gehaald, naar 2022. Een disbalans in het duurzaamheidsbeleid en terecht niet rechtvaardig en onbillijk voor de Brabantse veehouders.

Ik kreeg bij de verkiezingen een mandaat met veel voorkeursstemmen. Ik realiseerde me dat het mijn taak en plicht werd om voor mijn achterban te streven naar een realistisch en harmonisch beleid op dit punt. Waardering voor de agrarische sector onder meer als voedselproducent en tegelijk de maatschappelijk gewenste verduurzaming kunnen heel goed samengaan. Maar dat moet wel in balans met elkaar. Dus er was en is voor mij werk aan de winkel.

Zoals bekend werd in de vorige coalitie weinig begrip getoond voor de opvattingen van het CDA. Zeker niet toen daar nog de stikstof discussie overheen kwam. De vorige coalitiepartners gaven geen duimbreed ruimte om tot een redelijk compromis te komen. Dat was voor het CDA en voor mij absoluut onaanvaardbaar. Daarom zijn we uit de coalitie gestapt. In de nieuwe coalitie is er meer beweging gekomen in het landbouwdossier ten faveure van de agrarische sector. Gelukkig maar. In elk geval is de boven beschreven periode opgerekt van 2022 naar 2024.

Maar er gebeurt natuurlijk veel meer in de provincie. De provincie gaat over grote dossiers zoals: ruimte en wonen, natuur, cultuur en erfgoed, energie, stikstof, mobiliteit, economie, landbouw/voedsel en gezondheid. Zo hebben we laatst met meerdere partijen een motie ingediend om binnen de kaders een oplossing te vinden voor de ongewenste schade die de zwervende wolf aanricht. Het is mooi om samen met andere partijen iets voor elkaar te krijgen. Telkens weer. Daar doen we het voor.

Ik kan over het afgelopen jaar boekdelen vol schrijven. “Heb je geen spijt? ” Neen. “Houd je het nog vol?” Ja. Het blijft de moeite waard om me op een positieve manier in te zetten voor de gemeenschap.

Tanja van de Ven-Vogels
CDA Statenlid

Afbeelding