Internet of things concept with realistic human hand holding smartphone vector illustration
Internet of things concept with realistic human hand holding smartphone vector illustration Foto:

Verbeter je woonervaring door een 'Smart Home' te creëren

We leven in een wereld waar de telefoon steeds belangrijker wordt. Voor in huis bestaan al veel apparaten die interactie hebben met de telefoon. Vaak zijn deze bedoeld om het leven makkelijker te maken of de woonervaring te verbeteren. Hieronder een aantal van die apparaten die beschikbaar zijn op de huidige markt.

Smartlampen
De zogenaamde ‘smartlampen’ worden gekenmerkt door de manier waarop ze bediend worden. Je kan ze bedienen met je telefoon of tablet. Voor de meeste sockets wordt een smartlamp geproduceerd. Ook kun je LED strips, decoratieve verlichting e.d. aanschaffen. Er zijn meerdere soorten en merken smartlampen, zoek een set die bij je past en bedien alle lampen in je huis zonder naar een schakelaar te hoeven lopen.

Slimme thermostaat
De meeste mensen hebben al een ‘slimme’ thermostaat. Deze regelt de temperatuur met een timer en kan zelfs ingesteld worden om de cv ketel aan te sturen op verschillende momenten met verschillende temperatuurdoelen. De nieuwe slimme thermostaten zijn anders omdat ze verbinding maken met een netwerk. Dat betekent dat je (in sommige gevallen zelfs als je niet thuis bent) de thermostaat kan bedienen vanaf je telefoon. Uiteraard kan je nog steeds een timer inplannen. Sommige thermostaten maken zelfs gebruik van ‘geofencing’ om te bepalen wanneer je thuis komt. Als je telefoon binnen een bepaalde afstand van je huis komt, springt de verwarming vast aan.

Slimme speakers
Meer en meer huishoudens kopen slimme speakers, volgens de consumentenbond. Deze speakers zijn ook verbonden met het netwerk. Ze maken vaak gebruik van een ‘spraakassistent’ zoals Amazon Alexa, Google Assistant of Siri. Ze kunnen vaak gebruikt worden om andere slimme apparaten te bedienen en uiteraard om muziek af te spelen. Zeker ook voor smart speakers geldt, smaken verschillen, kies er een die bij u past.

Smart-TV
Last but not least, de Smart-TV. Een Smart-TV kenmerkt zich door (je raadt het al) het feit dat hij aangesloten zit aan een netwerk. In plaats van een traditionele TV (een beeldscherm met een aantal video-ingangen en een antenne) heeft de Smart-TV een besturingssysteem waarmee hij o.a. apps zoals YouTube en Netflix af kan spelen. Ook kan hij vaak gebruikt worden voor het ‘streamen’ van een telefoon of tablet. Dit houdt in dat je het scherm van je telefoon op je TV kan laten zien.

Combinatie
Elk van deze ‘smart devices’ afzonderlijk zijn een leuke toevoeging aan je huis. Maar waar ze echt tot hun recht komen is bij combinatie van een aantal van deze smart apparaten. Vooral smartlampen met een smartspeaker en smart-TV zijn een goede combinatie. Het belangrijkste is om onderzoek te doen naar wat bij jou(w huis) past!