Afbeelding
Foto: Freepik

Klussen, DIY of professionele hulp inschakelen?

Als je toe bent aan een nieuwe kleur in huis, een aanpassing aan je deur of zelfs een heel nieuw meubelstuk. Kun je dit allemaal zelf of is het verstandiger om een professional in te schakelen.

Zolang je flink tijd uittrekt voor je projecten en je een beetje handig bent, kun je waarschijnlijk best veel zelf. Vooral simpele meubels voor buiten (denk aan kastjes, bankjes en tafels van hout) zijn makkelijk te maken. Aanpassingen in huis (ramen in een deur maken, keukenkasjes verven en kabels in de muur wegwerken) zijn risicovoller, omdat herstellen als iets mis gaat duurder is dan meteen een professional inschakelen. Dat neemt niet weg dat, mits je de tijd neemt, deze aanpassingen zelf kan doen.

DIY (Do It Yourself) is voor de handige handjes onder ons niet alleen een manier om een beetje geld te besparen, het wordt ook meer en meer een trend. Steeds vaker maken mensen zelf meubilair, denk aan de ‘palletbanken’ die ondertussen als massaproduct verkocht worden.

Als je al deze klusjes zelf kan, waarom zou je dan een professional inschakelen? Zoals je al merkt moet je veel tijd nemen om deze klusjes tot een mooi einde te brengen. Professionals hebben ervaring en gereedschap dat precies op de klussen aan sluit. Ze weten vaak precies wat ze tegen kunnen komen en zijn daardoor veel sneller klaar. Niet alleen zijn ze vaak sneller klaar, door hun ervaring is de afwerking vaak ook professioneler. Verder heb je bij de meeste profs ook garantie.

Al met al kun je dus mits je de tijd hebt erg veel zelf doen. Klussen die van invloed zijn op veiligheid (trappen/ladders, voor/achterdeuren) kun je het beste overlaten aan professionals. Grote, lastige klussen kun je ook het beste aan de profs overlaten (uitbouw, dakkapel). Klussen waar je speciaal gereedschap voor nodig hebt (texen e.d.) zijn ook beter aan de profs overgelaten. Heb je geen zin om lang te besteden aan een projectje of durf je niet zo goed aanpassingen te maken in huis? Bel een professional!