Afbeelding

Starters: waarom een huis kopen of huren?

Als starter op de huidige markt is het makkelijk om je verloren te voelen door alle opties. Wil je kopen? Of Huren? We zetten hieronder een aantal voordelen van deze twee opties voor jou uiteen.

Waarom kopen?
Huizenprijzen zijn op het moment hoog en blijven stijgen. Hypotheken zijn lastig te krijgen voor starters, zeker omdat je de kosten koper (vaak ongeveer 6% van de marktwaarde van het huis) direct moet kunnen betalen. Waarom zou je dan toch willen kopen? Ten eerste bouw je vermogen op. Het huis is van jou, zolang je de hypotheek blijft aflossen. Het bedrag dat je betaalt aan hypotheekrente, is een aftrekpost bij de belasting.

Mocht je willen verhuizen, gaat je vermogen niet verloren. Sterker nog, vaak verkoop je een huis met lichte ‘overwaarde’ (het positieve verschil tussen aankoopprijs en verkoopprijs). Dat gebeurt als de huizenprijzen stijgen. Mochten de huizenprijzen niet stijgen kun je de waarde van je huidige huis toch verhogen, door verbouwingen, verduurzaming of andere investeringen.

Waarom huren?
Hoewel hierboven allemaal goede redenen staan om een huis te kopen, kan huren ook een goede optie zijn. Waarom? Ten eerste is huren makkelijker voor starters, vooral omdat je geen kosten koper hoeft te betalen. Je hebt dus geen startsom nodig, op de borg na. Borg mag nooit hoger zijn dan drie maanden huur, en is meestal gelijk aan één maand huur. Onderhoud van de meeste dingen in huis (afhankelijk van huurcontract) wordt gedaan/betaalt door de huisbaas. Mocht je willen verhuizen is dat veel makkelijker met een huurwoning dan met een koopwoning.

Wat is nou beter?
Ieders situatie is anders. Huren is op korte termijn vaak goedkoper en het is makkelijker om te verhuizen mocht de situatie daarom vragen. Denk je dat je klaar bent om een langere termijn in hetzelfde huis te kunnen blijven wonen, is kopen een betere optie. Houdt in je achterhoofd dat huren met een variabel inkomen makkelijker is dan kopen. Mocht je een maand de huurprijs niet kunnen betalen, kost dat je hoogstens je borg. Je bent verplicht om elke maand de hypotheek te betalen. Wil je gaan huren, schrijf je dan wel op tijd in, aangezien de wachttijden lang zijn.