Afbeelding

Woningbouw speerpunt voor ABL

Woningbouw speerpunt voor ABL

Donderdag 2 juli jl. hebben we in de raad de kadernota voor 2021 vastgesteld. In de kadernota worden de kaders uiteen gezet voor de plannen voor het volgende jaar.

Dit jaar was sprake van een beleidsarme kadernota. Geen scherpe kaders vanwege onvoldoende financieel inzicht door diverse onzekerheden, denk bijvoorbeeld aan de coronaproblematiek. En dat terwijl we juist nu als nooit tevoren voor een aantal immense opdrachten staan, zoals de invoering van de Omgevingswet per 01-01-2022, de Regionale Energie Strategie (RES) en de transformatie in het Sociaal Domein. Daarnaast is onduidelijk wat de coronacrisis Laarbeek gaat kosten.

Het steeds verder dichtdraaien van de geldkraan uit Den Haag, gepaard gaande met het uitbreiden van de verplichte taken voor gemeenten, baart ons enorme zorgen. Niet voor niets hebben zowel de burgemeesters uit deze regio, alsook wij als gemeenteraad een brandbrief gestuurd aan de ministeries. Het kostenplaatje van de leefbaarheid binnen Laarbeek komt ernstig onder druk te staan. Discussies over de balans tussen wat mogen de voorzieningen ons kosten en tot hoever willen we hierin gaan, zullen dan ook gevoerd moeten worden. Een verdere verhoging van de lastendruk met meer dan wat nu wordt voorgesteld zal voor ABL lastig zijn.

Feitelijk lopen we dus steeds vaker tegen grenzen aan. Financieel, maar ook qua woningbouw en duurzaamheid. Hierbij worden we ook nog geconfronteerd met diverse crises zoals de PFAS en Stikstof. We zullen realistisch moeten zijn in wat kan maar ook in wat niet meer kan.

Wij willen geen doemdenkers zijn. Maar we moeten wel eerlijk en transparant zijn over hoe onze visie is op de diverse ontwikkelen. Zoals vaker door ons aangegeven vinden wij de autonomie, de zelfstandigheid van Laarbeek ontzettend belangrijk. Juist daarom is het van groot belang om tijdig actie te ondernemen op het goed in balans houden van voorzieningen en lastendruk, zodat we een mooi en leefbaar Laarbeek kunnen blijven behouden. Maar de afhankelijkheid en dus de invloed hierop vanuit Den Haag is groot.

Een aantal zaken hebben we in de Raad wel aan het college van Burgemeester en wethouders meegegeven. Belangrijk voor ABL is dat we faciliteren en stimuleren dat kleinere woningen gebouwd kunnen worden, met alle woonfuncties op de begane grond. Dit bijzonder voor het aantal groeiende oudere inwoners. Daarnaast willen we dat gekeken wordt naar mogelijkheden om gelijkvloers de ouders te laten wonen en op de verdieping zelfstandige woonruimte voor een van de kinderen. Dit soort woningen bieden namelijk meer mogelijkheden voor mantelzorg. ABL staat daarbij wel voor handhaving van de groene omgeving in alle kernen. Dus in principe geen kleinschalige inbreidingen in de kern ten koste van groen.

Tevens hebben we wederom gepleit voor een voortvarende aanpak voor de situatie bij Beekse Brug. Steeds worden we geconfronteerd met nieuwe onderzoeken. Toegezegd is dat we binnen een jaar weten wat de oplossingsrichting en de consequenties voor Laarbeek gaan zijn.

Algemeen Belang Laarbeek