logo
logo Foto: PNL

PNL niet akkoord met groot financieel nadeel Laarbeek

Dat het slecht ging met de gemeentelijke financiën was al lang bekend bij PNL. We hebben hier regelmatig over gecommuniceerd. Ook de jaarrekening 2019 laat opnieuw een negatief resultaat zien. Ongeveer €840.000. De reserves moeten hiervoor voor het zoveelste jaar worden aangesproken. Dit college geeft al jaren te veel geld uit. Voor PNL is dit onverteerbaar. De inwoners zijn al geconfronteerd met forse lastenverhogingen. Daarnaast slinkt de Algemene reserve nog sneller dan de gletsjers ontdooien.

Ook de kadernota 2021 beloofd niet veel goeds voor de begrotingen van komende jaren. Ondanks de extreme ozb-verhoging van dit jaar (die slim ‘verkocht’ is als éénmalig, maar die iedereen gewoon jaarlijks opnieuw blijft betalen) en het leegtrekken van de Algemene reserve, belanden we opnieuw fors in de rode cijfers. Ook nu blijkt dat inkomsten en uitgaven niet in evenwicht zijn.

PNL heeft in de afgelopen jaren steeds aangegeven dat het duidelijk anders kan. Door op veel vlakken juist wat minder te doen kan Laarbeek weer financieel gezond worden. En dit kan zonder grote extra lastenverzwaring. Echter, dan zullen er keuzes moeten worden gemaakt waarvoor PNL niet wegloopt. De huidige coalitie van ABL, CDA, De Werkgroep en PvdA neemt PNL niet serieus als het gaat over, in onze ogen, reële bezuinigingen. Nee, de coalitie maakt geen echte keuzes en legt de rekening bij de inwoners neer.

(Jong-)PNL zorgt voor verbetering starterslening
Een motie, die zorgvuldig is uitgewerkt door Jong-PNL, is door alle partijen overgenomen. Dankzij de motie kunnen meer mensen gebruik maken van de starterslening. De gehanteerde koopsom van €194.000 is achterhaalt en wordt aangepast naar een marktconform bedrag. Ook het onderscheid tussen nieuwbouw en bestaande woningen wordt geschrapt, en de maximumleeftijd gaat omhoog naar 38 jaar. Met deze aanpassingen hebben jonge starters op de woningmarkt meer mogelijkheden om een woning te kopen.

Extra veld Sparta25
Als enige partij wil PNL al langere tijd dat het capaciteitsprobleem van Sparta’25 op sportpark ’t Heereind wordt opgelost. Nu het CDA ook meer positief denkt over dit onderwerp hebben wij een motie voorbereid die het college opdraagt met een voorstel te komen, waarmee een extra veld kan worden aangelegd. De verantwoordelijk wethouder gaat hierover in gesprek met Sparta’25. Daarom hebben wij onze motie aangehouden. Mocht er niet snel genoeg een oplossing komen, dan brengen we de motie alsnog opnieuw in.

Fractie PNL