Jan Heesakkers
Jan Heesakkers Foto: Martin Prick

Jan Heesakkers 75 jaar lid van harmonie Sint Caecilia

Tekst en foto's: Martin Prick

Mariahout - In een zonovergoten openluchttheater werd Jan Heesakkers (88) gehuldigd vanwege zijn 75-jarig lidmaatschap van harmonie Sint Caecilia Lieshout-Mariahout. De jubilaris zat op het podium, de harmonie stond op corona-afstand tussen de publieksbanken.

Direct na de tweede wereldoorlog in 1945 oorlog meldde Jan (13) zich aan als trompettist bij harmonie Sint Caecilia. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader, Johan Heesakkers (Pauwkes). Hij ontwikkelde zich al snel tot directeur, zoals de dirigent in die dagen nog heette. In 1969 trad hij in de voetsporen van Johan Pauwkes toen hij de baton overnam van zijn vader. In het najaar won de harmonie onder Jans leiding direct een eerste prijs met promotie op het concours in Volkel. De grootste indruk op Jan maakte echter de voorbereiding en uiteindelijke uitvoering van het muziekstuk ‘Lieshout en zijn molens’ ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan in 1976. Componist professor Badings begeleidde de dirigent en harmonie naar een voortreffelijke einduitvoering in de kerk te Lieshout. “Badings wist ontzettend veel van muziektheorie, akkoorden en manieren van samenspel, maar ik kreeg een compliment over mijn kennis van die materie”, vertelt Jan, ”Het waren hele leerzame, maar vooral ook gezellige gesprekken aan de keukentafel over de uitvoering van het stuk”. Als Jan na 25 jaar dirigeren en nog diverse bestuursfuncties in 1994 afscheid neemt, eert de harmonie hem met de cd ‘Ouverture in Zilver’. Jan wordt op dat moment ook benoemd tot eredirigent.

Er is in verband met corona gekozen voor het openluchttheater als plaats van handeling, omdat de harmonie dan kan voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. Jan met zijn gezin zitten op stoelen op het podium. Kleinkinderen en ‘de koude kant’ staan in een halve cirkel achter de jubilaris. Op de voorste banken van het theater is plaats gemaakt voor een broer en zus van Jan en enkele genodigden. Onder de voortreffelijke leiding van Theo Peeren speelt de harmonie enkele nummers. Het klinkt voortreffelijk in dit theater. Voorzitter Rien van Kesteren overhandigt Jan een oorkonde KNMO (Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie) behorend bij de bronzen medaille, die door dochter Hannie wordt opgespeld. Zoon Maarten neemt daarna het woord om zijn vader nog eens extra in het zonnetje te zetten. Omdat het motto ‘zonder drank geen klank’ nog steeds door de jubilaris en de harmonie wordt onderschreven, krijgen alle aanwezigen een blikje fris of een flesje Bavaria bier uitgereikt. De flesjes zijn voorzien van een door zoon Pierre ontworpen etiket, met een foto van Jan als dirigent in de beginjaren.

DeMooiLaarbeekKrant wenst Jan nog veel muzikale jaren toe.

Afbeelding
Afbeelding